Νέα επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ερντογάν να επαναλαμβάνει τα περί δίκαιης προσέγγισης και να τάσσεται υπέρ του διαλόγου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων εφόσον υπάρχει δίκαιη προσέγγιση για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να έχουν δίκαιη προσέγγιση.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις θέσεις του, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα της στην περιοχή.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη επικοινωνία των δύο ηγετών τις τελευταίες ημέρες, με τον Ερντογάν να εκφράζει τα «παράπονά» του κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνομιλίας τους για τις κινήσεις του Παρισιού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επικοινωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Τρίτης, επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, όπου τέθηκε επί τάπητος η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το επόμενο διάστημα -μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου- χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς αναμένεται να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης, με το Βερολίνο να συνεχίζει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις Βρυξέλλες φέρεται να επιδιώκεται πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή Αθήνας και Άγκυρας, κάτι το οποίο θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Μολονότι η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται κατ’ αρχήν αρνητική, ζητά να πειστεί για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και θέτει τον απαράβατο όρο της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία.