Συνέντευξη στον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Daniel Franklin, παραχώρησε στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έστειλε εκ νέου το μήνυμα στην Αγκυρα ότι εάν τα σημάδια αποκλιμάκωσης εξακολουθήσουν, τότε θα μπορούσε να αρχίσει άμεσα διάλογος.

«Όχι στην προκλητική ρητορική»

«Εκτιμώ ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, είναι στο χέρι της Τουρκίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για την αποχώρηση του Oruc Reis και ποια άλλα σημάδια αποκλιμάκωσης αναμένει, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εκτός από τις προκλητικές ενέργειες, υπάρχει και η προκλητική ρητορική, που φουντώνει τα πάθη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2016 και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η Ελλάδα είναι υπέρ της προσφυγής στη Χάγη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μία εβδομάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι πολύς πολιτικός χρόνος και έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν.

Δεν θα κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί, αλλά ελπίζω ότι η Αγκυρα έχει λάβει το μήνυμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η ευθύνη για το προσφυγικό να μοιραστεί»

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, προστατεύοντας τα σύνορα της Ευρώπης και παράλληλα φιλοξενώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι για τη χώρα μας γι’ αυτό η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Περιμένουμε προτάσεις από την Κομισιόν τη Δευτέρα σχετικά με το άσυλο, ανέφερε. Σημείωσε, δε, πως σε περίπτωση που δεν δίνεται άσυλο, η ΕΕ θα πρέπει να συντονίσει την επιστροφή των προσφύγων/ μεταναστών στις χώρες τους.

The Economist | Discussion with Daniel Franklin

Live | Discussion with Daniel Franklin, Executive and Diplomatic Editor of the Economist, at the 24th Annual Round Table of the Economist.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020