Για το αλαλούμ που προέκυψε με τις υπερμεγέθεις μάσκες στα σχολεία αλλά και τις ανησυχίες που εκφράζουν οι γονείς για τον συνωστισμό των παιδιών στις τάξεις, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA  η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Αναφερόμενη στο θέμα των μασκών που διατέθηκαν στα σχολεία, η κ. Κεραμέως είπε ότι «θα σας παραπέμψω στις εξηγήσεις που έχουν δοθεί και από τη ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Εμείς ως υπουργείο Παιδείας συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας».

«Νομίζω δόθηκαν αναλυτικές διευκρινήσεις σχετικά με το τι συνέβη και καταλαβαίνω ότι θα δοθούν και άλλες εξηγήσεις. Δεν έχω κάτι άλλο να πω σε αυτό. Ας δούμε τη συνολική εικόνα. Χτες είχαμε ένα καλό άνοιγμα. Προφανώς είχαμε μεμονωμένα περιστατικά, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία εφάρμοσε με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Έχουμε 14.500 μονάδες σχολικές στη χώρα περίπου. Δεν υπήρχαν προβλήματα σχεδόν πουθενά αναφορικά με την τήρηση των μέτρων. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις που θα τις χαρακτήριζα ακραίες. Θα συζητούσα μια αντίθετη άποψη. Αυτό που ακούμε από όσους έχουν αντιδράσεις, όμως, δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση», συνέχισε η υπουργός Παιδείας.

Μιλώντας για την επίθεση σε εκπαιδευτικό από γονιό που δεν ήθελε το παιδί του να φορέσει μάσκα, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «Χτες μου αναφέρθηκε ένα περιστατικό λεκτικής και σωματικής βίας σε εκπαιδευτικό στην Κρήτη, από γονέα που δεν ήθελε το παιδί του να φορέσει μάσκα. Αμέσως επικοινώνησα με τον εκπαιδευτικό και τον διευθυντή σχολείου και τους διαβεβαίωσα ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να θωρακίσει την εκπαιδευτική κοινότητα. Αμέσως κίνησα τις διαδικασίας για να βρεθεί η υπόθεση ενώπιον της εισαγγελίας. Περνάμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα προστατεύσουμε τους εκπαιδευτικούς μας. Θεσπίσαμε υπουργική απόφαση που βάζει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων υπό το πρίσμα των μέτρων, και εκεί είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη. Η μάσκα είναι υποχρεωτική».

«Προσπαθώ να εξηγήσω σε όποιον αντιδρά στις μάσκες ότι αυτό το λένε οι επιστήμονες. Αυτοί που μας βοήθησαν στην αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Για την ασφαλή χρήση της μάσκας έχει μιλήσει η ελληνική παιδιατρική εταιρεία. Όλοι οι επιστημονικοί φορείς συμφωνούν ότι η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής και ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους εκπαιδευτικούς μας, τους γονείς μας», τόνισε η ίδια.

Σχετικά με το πότε θα φτάσουν οι σωστές μάσκες στα παιδιά, η κ. Κεραμέως είπε ότι «Οι αρμόδιοι φορείς εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Ως υπουργείο θα συνεργαστούμε και θα κάνουμε ό,τι μας ζητήσουν για το κομμάτι αυτό».

Τέλος, εξηγώντας γιατί υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στην εστίαση πχ, και στο σχολείο, η ίδια είπε ότι «Στο κατάστημα, κάθε μέρα εισέρχεται διαφορετικός πληθυσμός. Στην τάξη είναι η ίδια πληθυσμιακή ομάδα. Ακολουθήσαμε τις συστάσεις των ειδικών που μίλησαν για πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων. Η μάσκα μειώνει αποστάσεις. Πρώτο μέλημα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, και η άλλη υποχρέωσή μας είναι το να πηγαίνουν τα παιδιά μας σχολείο. Εκεί είναι το φυσικό τους περιβάλλον».

«Όλοι μας έχουμε κληθεί να συνηθίσουμε αυτό το μέτρο της μάσκας. Είναι ένα μέτρο που συνηθίζουμε. Όπως συνηθίσαμε να φοράμε εμείς όπου χρειάζεται μάσκα. Τα μικρά παιδιά ήδη έχουν βρεθεί σε χώρους που φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα. Είναι δύσκολο. Όλοι έχουμε δυσκολία να προσαρμοστούμε στη νέα κανονικότητα. Είναι θέμα συνήθειας, απόλυτα ασφαλές, και ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε τον καιρό της πανδημίας», κατέληξε η κ. Κεραμέως.