Τη βεβαιότητά του ότι η καταστροφική πυρκαγιά του ΚΥΡ της Μόριας οφείλεται σε εμπρησμό, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «τέλος εποχής».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, πλέον «αντιμετωπίζουμε μια τριπλή πρόκληση, δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας και πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο νησί. Πρώτα απ’ όλα, δεν είχαμε νεκρό σε τέτοιες συνθήκες πανικού, να το πούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε την επισήμανση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της Κομισιόν ότι χρειάζονται νέας μορφής κέντρα αλλά και μια νέα συνολική ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα δέχεται διεθνή στήριξη και αλληλεγγύη και πως όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το σύνορο το ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ακάρ πως η Ελλάδα καλά θα κάνει να σωπάσει για να μη γίνει μεζές, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε πως όταν δεν είσαι στο τραπέζι είσαι στο πιάτο.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια παραληρηματική δήλωση την οποία και απέδωσε σε απώλεια ψυχραιμίας.

Η σύνοδος της Κορσικής, που επιβεβαίωσε το Ελλάς – Γαλλία – Μεσογειακή Συμμαχία, έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στην Άγκυρα, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος λέγοντας ότι αυτή η εν εξελίξει στρατηγική συμμαχία αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, ισχυροποιεί την Ελλάδα και τη συμμαχία του Διεθνούς Δικαίου απέναντι στην πολιτική  της αυθαιρεσίας.