Ξεκίνησαν να μπαίνουν στον νέο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, οι πρώτοι πυρόπληκτοι που διέφυγαν από τον καμένο καταυλισμό της Μόριας.

Οι πρώτοι 40 οδηγήθηκαν στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef, όπου και ελέγχθηκαν ιατρικά από συνεργεία του ΕΟΔΥ και βρέθηκαν αρνητικοί στο σύνολο τους. Ακολούθησε καταγραφή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν κατά οικογένειες σε σκηνές των έξι ατόμων οριοθετημένες κατά εθνικότητες.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζουν ότι στο νέο καταυλισμό θα στεγαστούν περί τους 3.000 ανθρώπους με πρώτη προτεραιότητα αυτοί οικογενειών και μελών ευάλωτων ομάδων.

Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε, επίσης, η διανομή φαγητού στο σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στον δρόμο.

Θετικό στον κοροναϊο βρέφος 20 ημερών

Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, μεταφέρθηκε, χθες  20 ημερών βρέφος Αφγανικής καταγωγής, με εμπύρετο νόσημα και αναπνευστικά προβλήματα. Εκεί διαγνώσθηκε θετικό στον κοροναϊό, ενώ θετική στον ιό βρέθηκε και η μητέρα του.

Το βρέφος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και είναι πιθανό να χρειασθεί διασωλήνωση σε παιδική ΜΕΘ που -όμως-  δεν διαθέτει το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Γι αυτό και προγραμματίζεται να μεταφερθεί με πτήση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα και το νεογέννητο δεν περιλαμβάνονται στους 35 διαπιστωμένους ασθενείς πρόσφυγες ούτε σε αυτούς που έχουν χαρακτηρισθεί επαφές τους.

Καταγγέλλουν καταναγκαστικά έργα για να γίνει η δομή

Σε σοβαρότατες καταγγελίες προχώρησαν εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στο ΚΥΤ Μόριας, οι οποίοι υποστηρίζουν πως επιβλήθηκαν καταναγκαστικά έργα για να στηθεί ο προσωρινός καταυλισμός στο πεδίο βολής.

Αρχικά, όπως καταγγέλλουν, στην ιστοσελίδα stonisi.gr, κλήθηκαν να συγκεντρωθούν στις 8 το πρωί στο πάρκο του αεροδρομίου, όπου και παρέμειναν χωρίς καμία ενημέρωση μέχρι τις 11 π.μ.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην τοποθεσία κοντά στον Καρά Τεπέ όπου στήνονται σκηνές για τους πρόσφυγες. Εκεί υποχρεώθηκαν, αναφέρουν επί λέξει, να σκάβουν και να στήνουν σκηνές χωρίς φαγητό και νερό και με «ανοιχτό» ωράριο. Μάλιστα οι Αρχές φέρονται να τους έλεγαν ότι «είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσετε και το βράδυ και μπορεί να χρειαστεί και αύριο».

Στις διαμαρτυρίες των υπαλλήλων ότι είναι διοικητικοί δημόσιοι υπάλληλοι και ότι το στήσιμο σκηνών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους, «δεχτήκαμε ευθείες απειλές πως όσοι αρνηθούμε, θα απολυθούμε»! Σημειωτέον ότι πρόκειται για μόνιμους δημόσιους, διοικητικούς υπαλλήλους.