Η Αθήνα τάσσεται υπέρ του διαλόγου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί ότι αυτός, είτε πολιτικός είτε και τεχνικός, είναι δυνατόν να ξεκινήσει πριν απομακρυνθούν όλα τα σκάφη και φυσικά το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis» από την επίμαχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή ήταν η γραμμή που ακολούθησε η ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) του ΝΑΤΟ το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, όπου και συζητήθηκε η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κλίμα στο Συμβούλιο παραμένει παγωμένο, με τη Γερμανία να κρατάει «ίσες αποστάσεις» με σκοπό να μπορέσει να υπάρξει διάλογος και να ευοδωθεί η πρωτοβουλία της για αποκλιμάκωση – μία πρωτοβουλία που έχει τη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων την Πέμπτη

Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων επί του τεχνικού εγγράφου που κατέθεσε η Στρατιωτική Επιτροπή με σκοπό την απεμπλοκή των δυνάμεων Ελλάδος και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η Αθήνα επικαλέστηκε το Άρθρο 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, της ιδρυτικής πράξης της Ατλαντικής Συμμαχίας, επισημαίνοντας ότι η ρητορική και οι πράξεις της Τουρκίας αντιβαίνουν το περιεχόμενό του και κατ’ επέκταση τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί αποφυγής απειλής ή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Παράλληλα όμως, και πέραν της καταγραφής όλης της τουρκικής πρακτικής και συμπεριφοράς σε όλα τα μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ελληνική πλευρά επεδίωξε να καταδείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται και δρα η Τουρκία συνιστά πλήγμα στην ίδια τη συνοχή της Συμμαχίας.

Η κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, οι εισβολές σε Συρία και Ιράκ που έχουν τροφοδοτήσει και διευκολύνει την εμπλοκή της Ρωσίας στην περιοχή, οι περίεργες διαδρομές και επαφές με τζιχαντιστικά στοιχεία που αξιοποιούνται ως μισθοφόροι στη Λιβύη, η συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία και φυσικά η προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 είναι μερικά από τα παραδείγματα που σύμφωνα με τις πληροφορίες επικαλέστηκε η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση του NAC προς επίρρωσιν των επιχειρημάτων της.