Την ώρα που συνεχίζονται να κυμαίνονται σε τριψήφια νούμερα τα ημερήσια κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα αυξάνεται από μέρα σε μέρα ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και συνεχώς ξεφυτρώνουν νέες εστίες σε κλειστές δομές.

Η Αττική τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το επίκεντρο της επιδημίας στην Ελλάδα όχι μόνο λόγω των κλειστών δομών αλλά και της πληθυσμιακής υπεροχής της έναντι των άλλων αστικών περιοχών.

Ενδεικτικά, από τα 202 κρούσματα της Παρασκεύης τα 192 ήταν εγχώρια και τα 86 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τον ρυθμό αύξησης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς, με έμφαση στον αριθμό αυτών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Όσο περνάνε οι ημέρες και ο καιρός σταδιακά θα γίνεται φθινοπωρινός και θα κάνουν την εμφάνισή τους και άλλοι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα αλλά και προς τα τέλη Νοεμβρίου η εποχική γρίπη, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ανάγκης για νοσοκομειακή φροντίδα.

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών, όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο Χαράλαμπος Γώγος.

«Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε» είπε.

Η τωρινή περίοδος κρίνεται κρίσιμη για την αναχαίτιση της πανδημίας ενόψει του φθινοπώρου και των υπόλοιπων ιογενών ασθενειών που φέρνει η αλλαγή της εποχής. Για τον λόγο αυτό, θέληση της κυβέρνησης είναι να ενταθούν οι έλεγχοι για τα περιοριστικά μέτρα που ήδη ισχύουν και αν χρειαστεί, να παρθούν και νέα μέτρα.

Τα μέτρα για τα γηροκομεία

Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Την ίδια ώρα, στην άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής, που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής της, αλλά και το κλείσιμο σε είκοσι μέρες, εκείνων των δομών που δεν θα τη διαθέτουν και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης (Π1γ/ΟΙΚ.81551/07 -ΦΕΚ 1136 Β΄), προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει και σε μπαράζ ελέγχων στους οίκους ευγηρίας του λεκανοπεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Αναβολή αδειών προσωπικού
  • Υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία
  • Αποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό και κοινωνικών δραστηριοτήτων
  • Αποφυγή συνωστισμών
  • Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης
  • Αποφυγή επαφών με άτομα με συμπτώματα

Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας έρθει σε επαφή με κρούσματα, ισχύουν τα παρακάτω βήματα:

  • Κατ’ οίκον περιορισμός
  • Παρακολούθηση της υγείας του
  • Θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα
  • Διαμονή σε διαφορετικό δωμάτιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας με καλό αερισμό
  • Περιορισμός μετακινήσεων εκτός σπιτιού
  • Καλός αερισμός στην ιδιωτική κατοικία
  • Άμεση ενημέρωση του υπευθύνου της δομής φροντίδας ηλικιωμένων