Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι επιβάτες πτήσεων που φτάνουν στη Σκωτία απευθείας από την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε 14ημερη καραντίνα.

Το μέτρο αυτό θα αρχίσει να ισχύει από τις 4 το πρωί (τοπική ώρα) της Πέμπτης 3ης Σεπτεμβρίου.

Οι αρχές της Σκωτίας ανέφεραν ότι υπήρξε «σημαντική αύξηση» των εισαγόμενων στη Σκωτία κρουσμάτων κοροναϊού από την Ελλάδα.

Πολλοί Σκωτσέζοι που απόλαυσαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα γυρνούν στην πατρίδα τους με κοροναϊό. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ένας επιβάτης μιας πτήσης από τη Ζάκυνθο στη Γλασκώβη στις 23 Αυγούστου.

Το συγκεκριμένο περιοριστικό μέτρο ισχύει προς το παρόν μόνο για τη Σκωτία και όχι για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία).

«Σημαντικό ρίσκο»

Σύμφωνα με το BBC, o υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας, Χούμζα Γιουσάφ, δήλωσε: «Είμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και η κατάσταση σε πολλές χώρες μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Για αυτόν τον λόγο, θα συνιστούσα στους πολίτες να σκεφτούν σοβαρά αν θέλουν να προχωρήσουν σε μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό».

Και πρόσθεσε ότι: «Με το ρυθμό μεταδοτικότητας του ιού να είναι χαμηλός στη Σκωτία, η εισαγωγή νέων κρουσμάτων από την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό ρίσκο για τη δημόσια υγεία».

Ο επικεφαλής της δημόσιας υγείας στη Σκωτίας, δρ. Γκρέγκορ Σμιθ, ανέφερε: «Είναι σημαντικό το ρίσκο για τη δημόσια υγεία από τα εισαγόμενα κρούσματα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ένας αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων σχετίζονται με ταξιδιώτες σε ελληνικά νησιά».

Κατά τον δρ. Σμιθ, λόγω των πολλών ταξιδιών μεταξύ Σκωτίας και Ελλάδας και της συμπεριφοράς ορισμένων ταξιδιωτών, υπάρχει επαρκής λόγος για την αφαίρεση της Ελλάδας από τη λίστα εξαίρεσης για καραντίνα.