Ο γραμματέας διεθνών σχέσεων και βουλευτής ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για τις απειλές και την εντεινόμενη πρόκληση της Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν αναζητά ρεβάνς για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία», ανέφερε αρχικά ο κ. Χατζηβασιλείου, κάτι που είναι σαφές τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο κι εκτός αυτής.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να αισθάνεται πολύ ισχυρές πιέσεις, σύμφωνα με τον γραμματέα διεθνών σχέσεων, ωστόσο «ο πολιτικός εγωισμός του δεν του επιτρέπει να οδηγήσει σε μια υπαναχώρηση ή έστω σε μια προσωρινή αποσυμπίεση της έντασης».

Παράλληλα, έχει πράγματι πολλά εσωτερικά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, «έχει δύο ποιοτικά στοιχεία που τον προβληματίζουν. Πρώτο οι νέοι ψηφοφόροι, ηλικίας 18-25 ετών, που του γυρίζουν την πλάτη σε ποσοστό 75%.

Δεύτερο στοιχείο, οι γνήσιοι εθνικιστές, αυτοί που εμείς λέμε »Γκρίζους Λύκους», πλέον του γυρίζουν πολιτικά κι αυτοί την πλάτη. Ο εθνολαϊκισμός που ο ίδιος εξέθρεψε του γυρίζει την πλάτη και αναζητά νέες νίκες στο εξωτερικό για να μαζέψει τους ψηφοφόρους τους».

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι αυτά που ισχυρίζεται ο Ερντογάν και το τουρκικό σύστημα, τα θεωρούν λογικά. Στο πλαίσιο της πλήρους κατάρρευσης του Κεμαλισμού και της ανόδου μιας νέας πολιτικής θρησκείας του Ερντογανισμού, όλα αυτά νομιμοποιούνται, κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα διμερή μας ζητήματα, ο Ερντογάν οραματίζεται να οδηγηθούμε σε έναν διάλογο χαλαρό, άνευ πλαισίου, κι άνευ κλειστής ατζέντας. Έναν διάλογο που θα διευθετήσουμε τις μεταξύ μας εκκρεμότητες με ευθυδικία, χωρίς να υπεισέρχεται το διεθνές δίκαιο στις κουβέντες.

«Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από την Αθήνα. Εμείς θέλουμε διάλογο με μία ατζέντα», εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου, επισημαίνοντας πως υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Ο πρώτος είναι η Ευρώπη που «για πρώτη φορά μετά από μακρά περίοδο καθυστερήσεων επιτέλους απέκτησε μια ενιαία φωνή την Παρασκευή, που έριξε στο τραπέζι τη μαγική λέξη κυρώσεις».

Δεύτερος παράγοντας είναι η Αμερική. Ο Τραμπ για να παίρνει τηλέφωνα καταλαβαίνει ότι κινδυνεύει η συνοχή της συμμαχίας και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που δεν θα ήθελαν ποτέ οι ΗΠΑ να συμβεί».

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηβασιλείου προέβλεψε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί εκδίδοντας νέες NAVTEX πιο κοντά όμως στα τουρκικά παράλια.