Για τα αποτελέσματα που είχε το εμβόλιο του κοροναϊού στην υγεία της κόρης του μίλησε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Θετικά είναι τα μηνύματα που δίνει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου για τον κορονοϊο.

Το πρώτο εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο Russia 24 TV αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που είχε στην υγεία της κόρης του, που ήταν από τις πρώτους που εμβολιάστηκαν.

«Έχουμε περάσει τις προκλινικές και κλινικές δοκιμές σε ζώα, σε εθελοντές. Και είναι προφανές σήμερα στους ειδικούς μας ότι αυτό το εμβόλιο σχηματίζει σταθερή ανοσία, προκαλεί αντισώματα, όπως στην κόρη μου, και είναι ακίνδυνο. Δόξα τω Θεώ η κόρη μου αισθάνεται καλά» είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι την πρώτη ημέρα μετά τη λήψη του εμβολίου, η θερμοκρασία της κόρης του έφτασε τους 38,4 βαθμούς και τη δεύτερη ημέρα είχε απλά λίγο πάνω από 37.

«Και μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, 21 ημέρες αργότερα, σημειώθηκε επίσης μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά όλα είναι καλά» σημείωσε ο Πούτιν.

Μιλώντας για το εμβόλιο και την κριτική που έχει δεχτεί, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η καταχώρησή του έγινε σε απόλυτη εναρμόνιση με τις νομικές διατάξεις.

«Έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να [το] καταχωρήσουμε, όπως λέγεται [η διαδικασία], υπό μια προϋπόθεση. Και αυτή η προϋπόθεση είναι μια περαιτέρω μελέτη αυτού του φαρμάκου κατά τη μαζική διανομή του. Έτσι, το κάναμε αυστηρώς σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο» δήλωσε.

Και δεύτερο εμβόλιο τον Σεπτέμβρη

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως η Ρωσία θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβρη και ένα δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μάλιστα, εξέφρασε τη σιγουριά πως και το δεύτερο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στον ιό.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το δεύτερο εμβόλιο αναπτύσσεται από το ινστιτούτο Vektor στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Δυτικής Σιβηρίας και θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

«Είμαι βέβαιος ότι οι ειδικοί της Vektor θα φτιάξουν ένα υπέροχο προϊόν που θα βοηθήσει πολύ τους ανθρώπους» δήλωσε ο Πρόεδρος στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 της Ρωσίας.

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να αναμένεται ανταγωνισμός μεταξύ του πρώτου ρωσικού εμβολίου, του «Sputnik V», που παρουσιάστηκε νωρίτερα τον Αύγουστο και του νέου εμβολίου της Vektor, ο Πούτιν είπε τα εξής:

«Νομίζω ότι πιθανότατα θα ανταγωνιστούν, γιατί κανένα δεν θα πρέπει να είναι κατώτερο όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα».

Το Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας Γκαμαλέγια υπέβαλε την Τετάρτη τα έγγραφα για τη δοκιμή μετά την καταχώρηση του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού.

H Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που προχωρά στην καταχώρηση εμβολίου για την COVID-19 που αποτελεί παγκόσμια πρόκληση.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και αποτελείται από δύο φορείς, τον αδενοϊό AD26-S και τον αδενοϊό AD5-S.

Στην πρώτη δόση εισέρχεται στο κύτταρο ο φορέας με το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S του κορονοϊού.

Έπειτα από 21 ημέρες χορηγείται η δεύτερη δόση. Ένα εμβόλιο που βασίζεται σε έναν άλλο φορέα αδενοϊού, άγνωστο στον οργανισμό, ενισχύει την ανοσοαπόκριση και παρέχει μακροχρόνια ανοσία.