Μια σπίθα αρκεί για να ανάψει η φωτιά είπε ο Γερμανος υπουργός Εξωτερικών αποτυπώνοντας την ανησυχία του Βερολίνου για την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Χάικο Μάας κάλεσε τις δυο πλευρές σε διάλογο, βάζοντας όμως ως προυπόθεση την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Αθήνα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα κραδαίνει την ρομφαία αλλά υπό προϋποθέσεις είναι έτοιμη και για τον κλάδο ελαίας του διαλόγου.

«Μας συνιστούν διαλογο μα η ελλαδα εχει αποδειξει ότι είναι παντα ετοιμη αλλα δεν υφισταται διαλογος υπο το καθεστώς απειλών.»

Στην Πάφο ελληνικά F-16 για κοινή άσκηση με γαλλικά Rafale

Λίγες ώρες νωρίτερα δύο Ελληνικά F-16 προσγειώνονταν στην αεροπορική βάση της Πάφου. Το σχετικό βίντεο ανάρτησε στον λογαριασμό του ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Απογειώθηκαν χαράματα από την 116 Πτέρυγα Μάχης και παρά το γεγονός πως οι Τούρκοι είχαν απογειώσει ακόμα και ιπτάμενο ραντάρ για να τα εντοπίσει έφτασαν αθέατα στην Μεγαλόνησο. Θα πραγματοποιήσουν εκεί ασκήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή μαζί με γαλλικά Rafale.

Στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προσπάθησε να μειώσει την ένταση τονίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν για την περιοχή. «Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με την φωτιά. Και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφή. Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό αποτελεί συμφέρον του.»

Η Ελλάδα ωστόσο είναι ξεκάθαρη. Με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα ζητά κυρώσεις. «Προσβλέπουμε στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο ύπατος εκπρόσωπος ο κ Μπορελ και να παρουσιάσει στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο στο Γκιμνιχ»

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Μόνο σε αυτό το πλαίσιο και με τερματισμό των προκλήσεων μπορεί να επανεκκινήσει η συζήτηση για υφαλοκρηπίδα- ΑΟΖ χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών, με σκοπό αν οι διερευνητικές αποτύχουν να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη.», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κος Μάας λειτούργησε σαν αγγελιαφόρος, ο οποίος κομίζει προτάσεις οδυνηρού συμβιβασμού, στο πλαίσιο του στόχου της συνεκμετάλλευσης στην περιοχή.», τόνισε το ΚΚΕ.

Για το θέμα των κυρώσεων υπήρξε σχετική ερώτηση του ΜΕGA προς την Κομισιόν από τον ανταποκριτή του σταθμού στις Βρυξέλλες Σαράντη Μιχαλόπουλο.

-Θα είναι κυρώσεις μέρος της λίστας επιλογών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Πρόσεξα πως η Κομισιόν αποφεύγει να χρησιμοποιήσει την λέξη κυρώσεις τουλάχιστον δημόσια.

-Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει λίστα επιλογών και όπως έχουμε πει όλες οι πιθανές επιλογές είναι στο τραπέζι. Θα συζητήσει αυτές τις επιλογές με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ, δεν θέλω να προκαταλάβω τι θα πει ο κ Μπορέλ.

«Η Τουρκία καταστρατηγεί την συνθήκη της Λωζάνης για τις μειονότητες»

Στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ-Ταγίπ Ερντογάν -ιδίως δια του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίμ- για την Μουσουλμανική Μειονότητα στην Ελληνική Θράκη, απάντησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απαντώντας στην άσκηση των τούρκων με περαστικό ιταλικό πολεμικό νότια της Κρήτης πραγματοποίησαν αεροναυτική άσκηση με διερχόμενο αμερικανικό αντιτορπιλικό, ενώ είναι σε εξέλιξη η αεροναυτική άσκηση στην περιοχή που κινείται το Ορούτς στην ελληνικη υφαλοκρηπίδα.

Με νέες ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα αμφισβητεί τα 10 ναυτικά μίλια του Εθνικού εναέριου χώρου

Η Άγκυρα την Τρίτη ζήτησε από την Αθήνα την δέσμευση περιοχών στον διεθνή ενάεριο χώρο του Αιγαίου για ασκήσεις από 1η Σεπτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ως όφειλε βάση των διεθνών συνθηκών, το έπραξε τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να παραβιαστούν τα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναέριου χώρου. Η Τουρκία βρήκε για μια ακόμη φορά ευκαιρία να δηλώσει την θέση της ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι μικρότερος στα 6 μίλια.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στο Βερολίνο για την άτυπη σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου έχουν ζητήσει να συναντηθούν μαζί του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ και η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας κ. Αννεγκρέτ Κράμπ – Καρενμπάουερ ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ρόλο διαπραγματευτή ο Μάας στην Άγκυρα

Επιθετικός και δίχως καμία θέληση για διάλογο με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντησή τους. Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι επιθυμεί τον διάλογο αλλά χωρίς όρους.