Οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του πρώτου ρωσικού εμβολίου κατά του κοροναϊού, που φέρει την ονομασία Sputnik V και έχει ήδη εγκριθεί στη Ρωσία, θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα και θα συμμετάσχουν σ’ αυτές 40.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund) Κιρίλ Ντμίτριεφ, το οποίο και χρηματοδοτεί την παρασκευή του εμβολίου.

Ο Ντμίτριεφ επισήμανε ότι η Ρωσία προσκάλεσε μεγάλες δυτικούς οργανισμούς για διαβουλεύσεις σχετικές με τη διεξαγωγή των κλινικών αυτών δοκιμών, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές.

Την επόμενη εβδομάδα εμβολιασμός γιατρών και νοσηλευτών

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα, με την έναρξη των κλινικών δοκιμών θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των Ρώσων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Ντμίτριεφ είπε ότι όσοι εμβολιάζονται θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ενώ μετά την έγκριση του εμβολίου ο εμβολιασμός του πληθυσμού μπορεί να αρχίσει και θα ξεκινήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία, διευκρινίζοντας ότι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου όπως και γενικά του πληθυσμού θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V σε άλλες χώρες (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Φιλιππίνες, Ινδία ή Βραζιλία) θα αρχίσουν στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS