Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε χτες στη χώρα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 269 νέα. Δύο ακόμα θάνατοι καταγράφτηκαν, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να αγγίζει τους 233, ενώ 25 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα περιμένοντας να δουν αν τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν θα αποδώσουν ώστε να βρει τουλάχιστον ο Σεπτέμβρης τη χώρα με έναν σταθερό αριθμό ημερησίων κρουσμάτων.

Με υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα και πλήρη σύνθεση θα ανοίξουν λοιπόν τα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Στην πρόταση αυτή κατέληξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που συμμετείχε σε σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι θα γίνει με τις απουσίες

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανέφερε ότι η έναρξη των σχολικών μονάδων θα γίνει κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, με τον τρόπο που θα γίνει αυτό να συζητείται και να αποφασίζεται από την επιτροπή των ειδικών που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής, η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές στην τάξη αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και για μαθητές».

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι από ποια ηλικία θα χρησιμοποιούν οι μαθητές τη μάσκα.

Η επιτροπή έχει επίσης αποφασίσει «διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμό των σχολείων και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους και μετά το πέρας αυτής».

Ο ΕΟΔΥ θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες που θα αποφασιστούν και θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίας στον σχολικό χώρο, ενώ θα βγουν και ειδικές οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Αναφερόμενη στις απουσίες, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να απέχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία όταν νοσούν είτε οι ίδιοι, είτε κάποιος με τον οποίο μένουν μαζί.

Επιπλέον, αν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα μπορεί να απουσιάζει από την παράδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες.

Η μεταφορά των μαθητών από και προς τι σχολικές μονάδες θα γίνεται αυστηρά με την χρήση μάσκας από όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή από μαθητές, οδηγούς και συνοδούς.

«Όλα αυτά είναι στη βάση των τωρινών δεδομένων. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα».

Τηλεκπαίδευση υπό όρους

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το υπουργείο είναι καθόλα έτοιμο να εφαρμόσει την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία όταν και αν κριθεί απαραίτητο.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δε θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση για αυτούς που μπορούν κανονικά να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, αυτούς δηλαδή που δεν εντάσσονται σε κάποια κατηγορία που μπορούν να λείπουν δικαιολογημένα.

«Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί».

Ειδικά σχολεία και πανεπιστήμια

Η πρόβλεψη του υπουργείου Παιδείας για τα ειδικά σχολεία είναι ίδια με τα υπόλοιπα, με τις οδηγίες για την χρήση της μάσκας ωστόσο να αποσαφηνίζονται τις προσεχείς ημέρες.

Στα πανεπιστήμια, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί όπως αυτή του Ιουνίου, με τις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων να ανακοινώνονται στο τέλος Αυγούστου.

Υπό εξέταση είναι και το ζήτημα των κυλικείων, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τις επόμενες ημέρες.

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο

Τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι ήταν πολλά, αλλά τελικά οι αρμόδιοι αποφάσισαν να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ωστόσο, αν εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο, θα εφαρμοστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο, στο οποίο αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο Open.

«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. Την Πέμπτη θα καταλήξουμε στο πώς θα προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Έχουμε λίγη δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο» είπε ο λοιμωξιολόγος.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα «οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Ο ΠΟΥ μας λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας», ενώ όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και δασκάλους.

«Από την εμπειρία σχολείων που έχουν ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα παιδιά δέχονται εύκολα τη μάσκα, υπάρχουν ωραίες βαμβακερές μάσκες με σχέδια και ακούν τον δάσκαλο. Πέραν της μάσκας, θα υπάρξει μια δέσμη μέτρων, η οποία θα περιλαμβάνει από κλειστές ομάδες παιδιών, δηλαδή οι τάξεις δεν θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, θα υπάρχουν ξεχωριστά διαλείμματα, απολύμανση, θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια» υπογράμμισε.