Επιτακτική είναι η ανάγκη χρήσης της μάσκας ειδικά στους κλειστούς χώρους σύμφωνα με όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τον Γιάννη Μούτσο, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου

«Η μάσκα είναι απολύτως απαραίτητη ειδικά στους κλειστούς χώρους, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο», σημείωσε η κυρία Αναστασία Κοτανίδου. «Είναι η μόνη που μπορεί να μας προστατέψει όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, με πάρα πολύ κόσμο», υπογράμμισε.

Η καθηγήτρια, ανέφερε ότι η χρήση της μάσκας σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να τηρηθεί το μέτρο της απόστασης, το οποίο χαρακτήρισε το πιο σημαντικό, είναι επιτακτική. Ερωτηθείσα κατά πόσο είναι εφικτό ένα μικρό παιδί ηλικίας έως 10 ετών, να συνηθίσει στη χρήση της προστατευτικής μάσκας, τόνισε πως είναι θέμα εκπαίδευσης.

«Τα παιδιά από ηλικίας τριών ετών και άνω μπορούν να φορούν μάσκα για όλο το διάστημα που θα βρίσκονται στο σχολείο. Είναι θέμα εκπαίδευσης. Ειδικά τα μικρά παιδιά εκπαιδεύονται εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες που του δίνουν γονείς και δάσκαλοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την περίπτωση της 17χρονης που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, η κυρία Κοτανίδου τόνισε πως: «είχαμε πει από την αρχή της επιδημίας ότι δεν υπάρχει κάποια ηλικία που είναι προστατευμένη, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να νοσήσει. Όλοι νοσούν, ακόμα και τα παιδιά».

Σχετικά με την πιθανότητα η χρήση μάσκας να γίνεται καθολικά σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα υπάρχοντα μέτρα, ανέφερε ότι «δεν είναι τα μέτρα που δεν αποδίδουν, αλλά εμείς που δεν τηρούμε τα μέτρα. Αυτή την στιγμή αν δούμε ότι τα κρούσματα εκτοξεύονται σε αυτή την περίπτωση υπάρχει περίπτωση τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά και να είναι γενική η χρήση της μάσκας».