Τριψήφιος παραμένει για ακόμα μια μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, κρούοντας τον κώδωνα για νέο κύμα κοροναϊού στη χώρα.

Η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί στην προσπάθειά της να αποτραπεί ένα γενικό lockdown, παίρνοντας νέα μέτρα για να ανακόψει την έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο οι ειδικοί δοθείσης ευκαιρίας τονίζουν ότι εάν η επιδημιολογική εικόνα δεν βελτιωθεί κανένα μέτρο δεν αποκλείεται, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής εξόδου με SMS ή και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 254 νέα κρούσματα με την Αττική να σημειώνει αρνητική πρωτιά με 98, ενώ τρεις ασθενείς κατέληξαν ανεβάζοντας τον αριθμό τον νεκρών στους 224.

Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει μοντέλο «Πόρου» στην Πάρο και την Αντίπαρο, κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων τα μεσάνυχτα στην Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέχρι τις 24 Αυγούστου.

«Το μήνυμα, το ζητούμενο, ο στόχος είναι ένας: Να παραμείνουμε υγιείς. Και να μη χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, τα οποία θα είναι ολέθρια για την οικονομία μας» είπε αυστηρά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας έκκληση για ιδιαίτερα στους νέους, με τη φωνή του να ακούγεται να «σπάει».

Ο υφυπουργός ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας πως θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό το καταστροφικό σενάριο να αποτελέσει μονόδρομο.

Ο ίδιος έκανε αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους – ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κλειστούς χώρους – από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Αναλυτικά τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς είναι:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

‘Αρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από αύριο, Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

– ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

Οι πρώτες ενδείξεις ναι μεν δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στον Πόρο, επειδή όμως χρειάζονται 2 εβδομάδες για να για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε η παράτασή τους. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πόρου για τη συνεργασία τους, για την υπομονή, αλλά και την επιμονή τους. Αν συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, το όμορφο νησί του Πόρου θα επανέλθει πολύ γρήγορα στην κανονικότητά του.

5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κοροναϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κοροναϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Αυστηρή σύσταση γενικευμένης χρήσης μάσκας – Αυστηροί έλεγχοι

Επιπροσθέτως, τόνισε ο υφυπουργός, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία.

Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων, ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Για τον Δεκαπενταύγουστο

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στον Δεκαπενταύγουστο. «Και να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αύριο είναι μια από τις σημαντικότερες μέρες για την εκκλησία μας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από όλους εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε κάθε άκρη της χώρας. Φέτος και αυτή η μέρα θα είναι διαφορετική. Θα τη γιορτάσουμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες. Τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί, όπως ακριβώς τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του.»

» Γιορτάσαμε σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες πλήρους lockdown, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και δείξαμε μεγάλη αυτοπειθαρχία με τεράστια συμβολή της ηγεσίας της εκκλησίας. Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και τώρα. Τηρώντας πλήρως τους κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί για τους ναούς μας. Τηρώντας τον αριθμό, τις αποστάσεις και φορώντας τις μάσκες προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας προστασίας συστήνεται για κάθε χώρο που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρο εντός των ναών, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων για ναούς 500 τ.μ. και άνω είναι τα 100 άτομα.

Έκκληση στους νέους

Μετά τον πρωθυπουργό, έκκληση για τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερη προσοχή στους νέους έκανε και ο κ. Χαρδαλιάς.

«Νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ ξανά στους νέους. Όχι σαν μέλος της Κυβέρνησης, όχι σαν κάποιος που βρίσκεται μαζί με χιλιάδες άλλους στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά κυρίως σαν πατέρας.

Δεν είστε άτρωτοι. Ούτε εσείς, ούτε οι φίλοι σας, αλλά κυρίως δεν είναι άτρωτοι και κινδυνεύουν οι γονείς και οι παππούδες σας.

Είστε σε μια ηλικία ξεχωριστή, που όλοι περάσαμε, και η οποία χαρακτηρίζεται από την ανεμελιά. Είναι λογικό να θέλετε να ζείτε κάθε μέρα έντονα και μοναδικά. Κάντε το, αλλά κάντε το με προσοχή. Για να μη θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου που γνωρίζετε. Για να μην είστε άθελά σας υπεύθυνοι για το επόμενο κρούσμα.

Κυρίως επιστρέφοντας από τις διακοπές σας, πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί. Για αυτό για τουλάχιστον μία εβδομάδα φοράμε μάσκες παντού, τηρούμε τις αποστάσεις και μένουμε μακριά από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Κάντε τη διαφορά. Τηρήστε τα μέτρα. Για να σταματήσει εδώ η διασπορά του ιού. Για να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας».

Κρίσιμα τα επόμενα 24ώρα

«Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα είναι και εκείνες που θα κρίνουν την πορεία και έκβαση των πραγμάτων σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της πανδημίας, της μάχης μας με τον αόρατο εχθρό.» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε:

«Και το μήνυμα, το ζητούμενο, ο στόχος είναι ένας: να παραμείνουμε υγιείς και να μη χρειαστεί να πάρουμε μέτρα τα οποία θα είναι ολέθρια για την οικονομία μας, για τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειές μας, την πατρίδα μας. Ας είναι ξεκάθαρο. Αν ο καθένας και η κάθε μία από εμάς από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες φοράει τη μάσκα του και κρατάει τις αποστάσεις, αν όσοι ειδικά επιστρέψουν από τις διακοπές μείνουν μακριά από τους ανθρώπους που μπορεί να κινδυνεύσουν τηρώντας προστατευτικά μέτρα, αν ο καθένας μας αποφύγει συγχρωτισμούς και χαλαρώσει, ξεκουραστεί, διασκεδάσει τηρώντας προστατευτικά μέτρα, τότε και μόνο τότε θα έχουμε κερδίσει και αυτή τη μάχη».

Μαγιορκίνης: Ανησυχητική αλλά αναστρέψιμη η κατάσταση

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, μπορεί ωστόσο να ανατραπεί.

«Είναι μία κατάσταση οριακή, νομίζω ότι με τα μέτρα που προτάθηκαν όμως μπορεί να αναστραφεί».

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι είναι διαφορετικό να συγκεντρώνεται κόσμος έξω στις πλατείες και διαφορετικό σε ένα κλειστό μαγαζί.

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνωστισμού είναι διαφορετικά. Η δυναμική της υπερμετάδοσης πέφτει. Είναι λιγότερο επικίνδυνο από αυτό που συνέβαινε. Θεωρώ ότι θα έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα. Ήδη βλέπουμε μια αποτελεσματικότητα».

Όσον αφορά την επαναφορά των SMS, ο καθηγητής Υγιεινής τόνισε ότι είναι ένα μακρινό σενάριο, ομοίως και το τοπικό γενικευμένο lockdown, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στον Εχίνο της Ξάνθης.