Με στόχο τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας, της μητέρας που επιθυμεί να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας και εν γένει της ελληνικής οικογένειας, τίθεται τους επόμενους μήνες σε πιλοτική εφαρμογή το νέο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», με το οποίο θα χρηματοδοτείται η φύλαξη παιδιών με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως δυόμισι ετών και προβλέπει την οικονομική ελάφρυνση των εργαζόμενων – κυρίως – γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα.

Η μέθοδος εφαρμογής του προγράμματος θα προκύψει έπειτα από τεχνική μελέτη προσαρμογής καλών πρακτικών στα ελληνικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τη δυναμική των εμπλεκόμενων μερών σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ασφάλεια των βρεφών.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ή και προσωπικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια. Θα υλοποιηθεί, αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο, στις αρχές του 2021 με στόχο την καθολική εφαρμογή του στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Νέα κοινωνική δράση

Αναφερόμενος στη νέα προσπάθεια που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε: «Ακόμα μία προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη υλοποιείται. Χτίζουμε με σταθερά βήματα το νέο, σύγχρονο πρόσωπο του κοινωνικού κράτους.

Μετά το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας σχεδίασε μία νέα κοινωνική δράση που στοχεύει στην περαιτέρω στήριξη του θεσμού τής οικογένειας αλλά και στην αξιοποίηση της παιδαγωγικής κοινότητας. Δημιουργούμε τις συνθήκες επανένταξης στην αγορά εργασίας των μητέρων και των κηδεμόνων και δίνουμε ευκαιρίες εισοδήματος σε ανέργους να ενταχθούν στο πρόγραμμα».

Οπως επισημαίνει η γ.γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, «ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύουμε, αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φύλακες».