Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές με την αρκετούς επιστήμονες να εκτιμούν πως ο περίφημος αριθμός R0 έχει ξεπεράσει τη μονάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει πέσει στα 44 έτη ενώ έχουν αυξηθεί και οι ασθενείς που διασωληνώνονται στα νοσοκομεία. Για ένα νέο επιδημικό κύμα που αγγίζει την χώρα μας έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σε «κόκκινο» συναγερμό η χώρα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού  κυρίως στις νέες ηλικίες και το «άλμα» στον αριθμό των ασθενών που η υγεία τους επιδεινώθηκε ανησυχητικά, με πολλούς επιστήμονες να εκτιμούν πως ο κρίσιμος δείκτης R0 ίσως να έχει ξεπεράσει τη μονάδα.

Μέσα σε 72 ώρες επιβεβαιώθηκαν 506 νέα περιστατικά, με τη χθεσινή ημέρα να κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων ημερήσιων κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην Εντατική αυξήθηκε κατά 57%.

Άκρως ανησυχητικό χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, το γεγονός πως ο κοροναϊός χτυπά όλο και νεότερους, με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 44 έτη. Πτώση έχει σημειώσει και η μέση ηλικία των διασωληνωμένων, που κυμαίνεται στα 63 έτη.

Θέμα χρόνου εκτίμησε πως είναι η μετάδοση του ιού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας.

Δύο στελέχη της ελληνικής αστυνομίας που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, στη συμπρωτεύουσα, βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Άλλοι 9 συνάδελφοί τους τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Συναγερμός σήμανε στη Λέσβο, όταν 17 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο νησί, διαγνώστηκαν θετικοί. Στο Ηράκλειο Κρήτης, ένας 60χρονος ασθενής που νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική βρέθηκε θετικός στον ιό.

Κρούσματα εντοπίζονται σε περισσότερες από 20 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα, με τους ειδικούς να προβληματίζονται ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη που μετρά 282 κρούσματα από τις αρχές Αυγούστου, όταν η Αττική, με δεκαπλάσιο πληθυσμό, μετρά 264 για το ίδιο διάστημα. Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκονται άλλες 15 περιοχές, μεταξύ των οποίων και πολλά τουριστικά νησιά, στα οποία τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνεται μία αυξανόμενη δυναμική του επικίνδυνου ιού.

Οι επιστήμονες είναι σαφείς: τα δεδομένα δείχνουν πως ένα νέο επιδημικό κύμα «ακουμπά» τη χώρα και πως εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να ανακοπεί άμεσα η πορεία του, οι προβλέψεις για τον αριθμό των κρουσμάτων σε ένα μήνα από τώρα, είναι ζοφερές.