Παρά τις μεγάλες καταστροφές μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου κατάφερε να «επιβιώσει», με το BBC να κάνει λόγο για ελπίδα που γεννά αυτή η εξέλιξη.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, o συγκεκριμένος ναός απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη στο λιμάνι.

Οι εικόνες που αντίκρισε

Ο πατήρ Youil Nassif περιγράφει τις εικόνες που αντίκρισε μπαίνοντας στην εκκλησία. Παρά τις μεγάλες ζημιές που είχε υποστεί το κεντρικό κλίτος, προχωρώντας στο ιερό διαπίστωσε κάτι απίστευτο. Ο χώρος αυτός ήταν σχεδόν άθικτος, ενώ το καντήλι που υπήρχε στην Αγία Τράπεζα παρέμενε αναμμένο.

«Αποκαλέστε με αν θέλετε αφελή, αλλά ένιωσα ότι ήταν απίστευτο. Ένιωσα σαν να ήταν ένα μήνυμα από τον Θεό, που έλεγε «θα είμαι στα πλευρό σας, θα τα καταφέρουμε»» δηλώνει στο BBC ο πατήρ Nassif.

Περιγράφοντας τι συνέβη εκείνη την ημέρα, αναφέρει: «Έφυγα από την εκκλησία με τα παιδιά μου δώδεκα λεπτά πριν από την έκρηξη. Κατευθυνόμασταν σπίτι όταν συνέβη, έτσι έφτασα σπίτι, άφησα εκεί τα παιδιά μου και γύρισα πίσω στο ναό για να ελέγξω την κατάσταση. Όταν έφτασα, σοκαρίστηκα.

» Η εκκλησία καταστράφηκε. Έπειτα προχώρησα προς το ιερό. Όταν μπήκα μέσα, εξεπλάγην, αφού ήταν άθικτο. Μπορείτε να το δείτε στις εικόνες. Το δισκοπότηρο ήταν στη θέση του, μπορείτε να δείτε την βίβλο και το καντήλι που δεν κουνήθηκε. Βλέπετε τα λείψανα των Αγίων και τα άλλα σκεύη… Ούτε καν το τζάμι δεν έσπασε».

Όπως λέει ο ιερέας, σε περιόδους κρίσεων αναζητάμε σημάδια από τον Θεό. «Ένιωσα ότι αυτό ήταν ένα σημάδι» υποστηρίζει, καλώντας όλους τους πιστούς να προσευχηθούν.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο: