«Την απερισκεψία μερικών το προηγούμενο δεκαπενθήμερο την βλέπουμε τώρα», δήλωσε σχολιάζοντας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ιδιαίτερα των 203 που εντοπίστηκαν την Κυριακή, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

Όπως είπε μιλώντας στον Σκάι, η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα ή αύριο για να «πάρουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για να ελέγξουμε την ανοδική πορεία των κρουσμάτων. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό θα περάσουμε πολύ άσχημο Αύγουστο και φθινόπωρο».

Μεταξύ των νέων μέτρων συγκαταλέγονται η μείωση του ωραρίου νυχτερινών καταστημάτων, μείωση του αριθμού ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τοπικά lockdown όπως στον Πόρο.

«Η πολιτεία έχει κινηθεί πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι πολίτες που δεν συμμορφωνόμαστε με αυτά που έχει καθορίσει η πολιτεία. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι και κάθονται και μεταδίδουν τον ιό.», τόνισε η καθηγήτρια.

Αυτό που την ανησυχεί περισσότερο, όπως ανέφερε, είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ που πιέζουν το σύστημα υγείας. Τα πράγματα θα ζορίσουν αν δούμε πολλές εισαγωγές, τόνισε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμπεριφέρονται «σε αυτή τη φάση με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα.».

Μέχρι στιγμής στα βασικά όπλα κατά του κοροναϊού είναι η ρεμδεσιβίρη που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στους ασθενείς. Η κα Κοτανίδου ευελπιστεί ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν δεν θα έχουν στο μέλλον επιπτώσεις από την ασθένεια. Σχετικά με τη μάσκα είπε ότι είναι αυστηρή σύσταση σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό.

«Αν δούμε ότι οι άνθρωποι δε συμμορφώνονται θα αναγκαστούμε να κάνουμε υποχρεωτική τη μάσκα και στους ανοιχτούς χώρους», τόνισε.

Όσον αφορά τα σχολεία, είπε ότι θα πρέπει να ανοίξουν στην ώρα τους. «Θα δούμε ποια θα είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία μέσα στον Αύγουστο. Από τον Αύγουστο εξαρτώνται τα πάντα.»

Κατά την κα Κοτανίδου, δεν υπάρχει ανησυχία ότι ζούμε 2ο κύμα και ενδεχομένως να μην το ζήσουμε ούτε το Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από