Συγκλονίζει το Πανελλήνιο η ανείπωτη τραγωδία λόγω των πλημμυρών που έπνιξαν την Εύβοια. Επτά νεκροί, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος οκτώ μηνών, ένας αγνοούμενος και μια ολόκληρη περιοχή βυθισμένη στη λάσπη και αντιμέτωπη με την επόμενη δύσκολη ημέρα είναι ο τραγικός απολογισμός των έντονων καιρικών φαινομένων που «χτύπησαν» την περιοχή.

Η σημερινή νύχτα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους της Εύβοιας, καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν μείνει άστεγοι λόγω των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρότητα της φονικής καταιγίδας, ενώ κάποιοι θα αναγκαστούν να περάσουν τις επόμενες ώρες χωρίς νερό και ρεύμα, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση αποκατάστασης των βλαβών στα δίκτυα.

Πολιτικά, Λήλαντα, Βασιλικό και Ψαχνά είναι οι περιοχές όπου τα πρωτόγνωρα για την εποχή καιρικά φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, προμηνύοντας ότι οι επόμενες ώρες θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολες για τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους πάνω στον πανικό τους να σώσουν τις περιουσίες τους παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και βρήκαν τραγικό θάνατο. Όσοι κατάφεραν να σωθούν προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ και να μαζέψουν ό,τι απέμεινε.

Οι τοπικοί φορείς αποδίδουν την καταστροφή στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλαντα στο Λευκαντί. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, τα ορμητικά νερά κατέκλυσαν τα πάντα και η περιοχή μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη. Μοναδικό καταφύγιο, οι ταράτσες των οικοδομών και οι κορυφές των δέντρων, όπου κάποιοι σκαρφάλωσαν ως ύστατη προσπάθεια να σωθούν. Ενδεικτικές των τραγικών στιγμών που έζησαν οι κάτοικοι είναι οι συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Η ανυπολόγιστη καταστροφή και ο τραγικός απολογισμός σε θανάτους έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση, καθώς γεννήθηκαν ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αποτρέψει την κατάσταση, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει πως αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία με την Εύβοια στο επίκεντρο.

Την ίδια στιγμή, ασκείται έντονη κριτική για την υπηρεσία 112, η οποία δεν λειτούργησε για να προειδοποιήσει τους κατοίκους. Υπεραμυνόμενος των χειρισμών της κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως δεν υπήρξε σωστή πρόβλεψη για τα καιρικά φαινόμενα, ενώ για το 112 υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίησή του γίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

Στους επτά οι νεκροί, αγωνία για τον αγνοούμενο

Μετά τις φονικές πλημμύρες, ο δραματικός απολογισμός φτάνει στους επτά νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο θύμα είναι ένας άνδρας ηλικίας 40-45 ετών ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του. Μάλιστα, είναι ένας από τους δύο άνδρες των οποίων η τύχη αγνοούνταν. Ο ίδιος κατά πάσα πιθανότητα είναι ο σύζυγος του έκτου θύματος που εντοπίστηκε στην περιοχή της Αμφιθέας.

Νωρίτερα, πέντε ακόμη άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι, ένα βρέφος οκτώ μηνών και δύο ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, είχαν ανασυρθεί νεκροί.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ενός ακόμη άνδρα -ηλικίας περίπου 70 ετών- από το Μπούρτζι, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται από τα σωστικά συνεργεία.

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα

Όπως διακρίνεται σε συγκλονιστικά πλάνα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Διέλυσαν σπίτια, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, κάδους, ενώ ακόμη και μικρές βάρκες βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας.

Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ την ίδια ώρα πολλοί άνθρωποι για να σωθούν ανέβηκαν στις ταράτσες τους. Οι διασώστες μετέφεραν πολίτες και μωρά ακόμα και με σκαπτικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικές, η Υπηρεσία έχει δεχθεί 664 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες.

Άξια διερεύνησης τα μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα

Άρρηκτα συνδεδεμένες με την καταστροφή στην Εύβοια φαίνεται πως είναι οι περσινές πυρκαγιές. Ειδικοί είχαν κρούσει τότε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων ώστε να προληφθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε ότι αυτό ισχύει για την περίπτωση των Ψαχνών, «στη λεκάνη των Πολιτικών όμως δεν είχαμε καμένο δάσος».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ακόμη είναι νωρίς για να πούμε τι ακριβώς συνέβη στην Εύβοια, ωστόσο τα φαινόμενα και οι πλημμύρες που σημειώθηκαν είναι άξια διερεύνησης. «Θα πρέπει να διερευνηθούν τα φαινόμενα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα αίτια αυτού του μεγάλου πλημμυρικού φαινομένου».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι σε κάθε περιοχή της Εύβοιας που παρατηρήθηκαν τα έντονα φαινόμενα, επικρατούν διαφορετικές συνθήκες οι οποίες και θα πρέπει να εξεταστούν. «Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών ήταν η μεγάλη βροχόπτωση. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοια κατάσταση βροχόπτωσης, με τόσο διαφορετικές συνθήκες».

Αυτοσχέδιες χωματερές καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Την ίδια στιγμή, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν χείμαρροι και ποτάμια που υπερχείλισαν είχαν καθαριστεί ή είχαν μετατραπεί σε αυτοσχέδιες χωματερές.

Έλληνας που ζει στις ΗΠΑ και κάθε καλοκαίρι κάνει διακοπές στο εξοχικό του στην Εύβοια περιγράφει στο MEGA ότι λίγες ημέρες πριν την καταστροφή είχε καταγράψει με την κάμερά του εικόνες που δείχνουν μέσα σε ποτάμι αντικείμενα, όπως σκουπίδια και κρεβάτια.

«Το ποτάμι κοντά σε εμάς είναι αριστερά και δεξιά βρώμικο και κατεστραμμένο. Η περιοχή εκεί Βασιλικό λέγεται, όλη αυτή η περιοχή, όλο μέχρι κάτω που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, το ποτάμι είναι μπλοκαρισμένο αριστερά και δεξιά. Δεν έχει καθαριστεί από χόρτα, γενικά δεν καθαρίζουν. Και αν προχωρήσει κανείς μέχρι την Ερέτρια θα δει ότι είχαν καθαρίσει το κέντρο της Ερέτριας και γύρω τα χόρτα είναι δυο μέτρα».

Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το 112; Πολιτική κόντρα

Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι δεν έλαβαν από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 μήνυμα που να τους ενημερώνει για τη θεομηνία. «Αν λειτουργούσε το 112 και όποιος έχει την οποιαδήποτε σχέση με το επιχειρησιακό θα είχαμε εκατόμβη νεκρών» ήταν η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά.

«Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του. Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού «μνημείο προκλητικότητας». «Ειδικά αυτές τις ώρες της πανελλήνιας θλίψης για τα αθώα θύματα από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι σημερινές κυβερνητικές ψευτοδικαιολογίες.

»Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγαν ότι το 112 θα έσωζε ζωές στο Μάτι και αλλού. Τώρα που είναι στην κυβέρνηση, λένε ότι το 112 δήθεν θα προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων στην Εύβοια και αλλού. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν ότι θα άδειαζαν το Μάτι σε μισή ώρα για μία φυσική καταστροφή που εξελίχθηκε σε μία ώρα και σήμερα ως κυβέρνηση, στην Εύβοια, με προειδοποίηση 4 ημερών από την ΕΜΥ δεν κατάφεραν να στείλουν ούτε ένα SMS με οδηγίες προς τους πολίτες. Έκαναν όμως φιέστες και έστελναν δοκιμαστικά SMS στο Μαρούσι και στο Χαλάνδρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο» αναφέρει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης.

«Σε αυτές τις τραγικές στιγμές, δεν συγχωρείται καμιά ολιγωρία και αδράνεια της κρατικής μηχανής» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, που υποστηρίζει επίσης ότι «παρά την επίσημη πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν ελήφθησαν δυστυχώς τα προληπτικά μέτρα που αρμόζουν στην πρόβλεψη τέτοιας κακοκαιρίας».

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας όλους τους αρμόδιους «έστω και τώρα να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών τους για την προστασία των ανθρώπων, τον περιορισμό των συνεπειών της καταστροφής και την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των πληγέντων».

Το ΚΚΕ ζητεί άμεσα μέτρα διάσωσης και απεγκλωβισμού, κήρυξη περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και  μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών. «Οι πλημμύρες πλήττουν για πολλοστή φορά περιοχές της Εύβοιας που εδώ και χρόνια «φωνάζουν» για την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Απέναντι όμως σε αυτήν την αναγκαιότητα είναι εξίσου εκκωφαντική η απραξία και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Οι κυβερνήσεις και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί εν έτει 2020 να χάνονται ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τις περιουσίες και τους κόπους τους να χάνονται. Για μία ακόμα φορά αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις στις υποδομές και την πολιτική προστασία, που εκθέτουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Το ΜέΡΑ 25 κάνει λόγο για «κυνική ομολογία ότι το κράτος αδυνατεί να δώσει εν μέσω μιας απόλυτα προβλέψιμης κρίσης μια χρήσιμη οδηγία στους πολίτες που να μην τους κάνει να πάρουν τα βουνά, είναι το πολιτικό, επικοινωνιακό, και εν τέλει ανθρωπιστικό Βατερλό μιας κυβέρνησης που έχει βασίσει όλη τη συλλογιστική και στρατηγική της στο άλλο μείζων θέμα των ημερών, την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας, στην «ατομική ευθύνη των πολιτών».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι ένας υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας που ομολογεί ότι τυχόν παρέμβασή του μέσω των επιχειρησιακών εργαλείων του θα προκαλούσε εκατόμβες νεκρών, έχει αυτοκαταργήσει το ρόλο του.