Οι ΗΠΑ δια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκαν για τη συμφωνία ΑΟΖ που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, κάνοντας λόγο για ειρηνική επίλυση των διαφωνιών ανάμεσα στα κράτη σε ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Επειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν σε μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία «σφραγίστηκε» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης – αστραπή του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, ενέργεια που «ενταφιάζει» το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Παρ’ ότι δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας προκειμένου να γίνουν γνωστοί αναλυτικά οι όροι στους οποίους κατέληξαν οι δύο πλευρές, η Αθήνα ενισχύει τα διπλωματικά χαρτιά της και θα έχει περισσότερες διαπραγματευτικές ικανότητες είτε σε ενδεχόμενες επαφές με την Τουρκία είτε σε πιθανή προσφυγή στη Χάγη.

Αυτό που έχει διαρρεύσει είναι ένας άτυπος χάρτης που απεικονίζει τη γραμμή οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες. Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ισορροπημένη συμφωνία, «απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας» όπως αυτό έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και νομολογία. Όπως σημείωναν δε, επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πάγια ελληνική θέση ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ κατοχυρώνει την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η τάχιστη κύρωση

Καθοριστικής σημασίας πλέον για την επόμενη ημέρα είναι η τάχιστη κύρωση της συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια, ώστε κατόπιν να κατατεθεί επίσημα στον ΟΗΕ και να πρωτοκολληθεί -οκτώ μήνες μετά δεν έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου- καθώς και η διεθνής υποστήριξη στη μοναδική, κανονική συμφωνία οριοθέτησης στην εν λόγω περιοχή.

Στην αντίπερα όχθη, η Άγκυρα εμφανίζεται βαθιά ενοχλημένη. Σε οργισμένο ύφος τοποθετήθηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «ανύπαρκτη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα δικαιώματά μας», επισημαίνοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο». Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες θέλουν η έναρξη των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας που είχαν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες να οδηγούνται προς ναυάγιο.