Για προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην ελληνική οικονομία από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».

Νωρίτερα τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την καταβολή εφάπαξ και αναδρομικών στους συνταξιούχους.

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να γίνεται «προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην οικονομία. Προφανώς η πανδημία έχει χτυπήσει σε όλες τις χώρες. Όμως η ελληνική οικονομία είναι σε πτωτική πορεία από τον Σεπτέμβρη του 2019 και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι μεγάλες, δυσανάλογες με όλες τις προβλέψεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έχει σκιαγραφήσει ένα σενάριο που κανείς άλλος στην Ευρώπη και διεθνώς δεν τολμά να το ισχυριστεί σοβαρά. Τι λέτε; «Η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει άμεσα ισχυρή ανάκαμψη το 2021».

«Καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δε λέει ότι η ανάκαμψη θα καλύψει την ύφεση», εξήγησε και πρόσθεσε: «Με βάση τις πιο σημαντικές προβλέψεις διεθνώς, ούτε στο τέλος του 22 δε θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Όλοι, βλέπουν αυτές τις προβλέψεις και σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθούν να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα αρνητικά σενάρια».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξορκίζουν το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και της επιτυχίας. Αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας».

«Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown. Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία», είπε συνεχίζοντας την επίθεση.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά που θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι δεν ήταν «πολιτική επιλογή» να τα δώσουν «όπως είπατε», αλλά «υποχρέωσή σας». «Οφείλετε να τα δώσετε, βάσει της απόφασης της Δικαιοσύνης».