Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές μετά την ανακοίνωση 52 κρουσμάτων την Τρίτη – ενδεικτικό της περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού – την ώρα που από την Τετάρτη η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα επανέλθει για τους περισσότερους κλειστούς χώρους.

Καθώς η κυκλοφορία του ιού έχει αρχίσει να εδραιώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα (για παράδειγμα στην Αττική υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα), τα ευρήματα της Τρίτης καταδεικνύουν ότι η επιδημία έχει διασπαρεί και σε επτά ακόμη περιοχές της Ελλάδας (Καβάλα, Αχαΐα, Λέσβο, Μαγνησία, Ημαθία, Χαλκιδική, Εύβοια).

Για να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού, αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους, μία απόφαση που επιδοκίμασαν οι λοιμωξιολόγοι.

Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, ζητούν να γενικευτεί η χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ σημαίνουν τον κίνδυνο για τα φαινόμενα συνωστισμού και για τη χαλαρότητα των πολιτών απέναντι στα προστατευτικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τσακρής: Απαραίτητη η γενικευμένη χρήση μάσκας

Ένας εξ αυτών είναι ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ζητά την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κοροναϊό.

«Η χρήση της μάσκας πρέπει να γενικευμένη. Για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να έχει αποδοχή από το 80% – 90% τουλάχιστον των κατοίκων, ώστε να μπορέσει πραγματικά να μειώσει δραματικά τον αριθμό των λοιμώξεων από τον Covid-19», επισήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας.

Ο κ. Τσακρής ανέφερε πως η αύξηση των κρουσμάτων του ιού στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη μετά την άρση του lockdown, ωστόσο η Ελλάδα, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

«Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά το lockdown ήταν λογικό να φέρει αυτό το ριμπάουντ. Είναι κάτι που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Είναι κάτι που το περιμέναμε».

Αναφερόμενος στις εκκλησίες, ο κ. Τσακρής είπε ότι λειτουργίες, όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις, είναι πιθανές εστίες μετάδοσης του ιού και θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στα άτομα που μπορούν να παρευρεθούν.

«Στις εκκλησίες, σε γάμους βαφτίσια είναι πιο επικίνδυνα. Μαζεύονται πολλά άτομα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, να είναι περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε τέτοιες λειτουργίες».

Όσον αφορά στα πανηγύρια, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι η απαγόρευσή τους θα συνεχιστεί μέχρι την ημερομηνία που έχει οριστεί, ενώ προς την αναβολή των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου προσανατολίζεται η επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Σύψας: «Μη γίνουμε Σερβία»

Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Όπως σημείωσε, η επιδημία μάς πιέζει και από τα εισαγόμενα και από τα ενδογενή κρούσματα στην Αττική, αποτέλεσμα της χαλαρότητας και των συνωστισμών.

«Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο» δήλωσε.

«Δεν μπορεί η πολιτεία να επιβάλει στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, ο κάθε πολίτης πρέπει να τους τηρεί, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μες το καλοκαίρι… Τώρα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας.

Μάλιστα, όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, το σημείο που είμαστε μπορεί να εκτραπεί σε πολύ χειρότερο.

«Στο Βελιγράδι ξυπνήσανε μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα».

Σχολιάζοντας την εκ νέου καθιέρωση της χρήσης μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, ο κ. Σύψας είπε ότι η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, το κύριο μέτρο είναι οι αποστάσεις.

«Ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει αν έχουμε συνωστισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι ίσως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων βιάστηκε να αίρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα.

Σε εννιά περιοχές της χώρας η διασπορά του ιού

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την Τρίτη δείχνει ότι πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη – όπου η διασπορά του ιού θεωρείται πλέον δεδομένη – η επιδημία έχει αρχίσει να κυκλοφορεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά, τα 52 κρούσματα που ανακοινώθηκαν «απλώνονται» σε εννέα περιοχές.

Η Αττική κατέχει ξανά τα πρωτεία με 14 κρούσματα από τα συνολικά 41 εγχώρια κρούσματα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή, 28 Ιουλίου 2020, υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με εννέα κρούσματα, ενώ ο κοροναϊός εντοπίστηκε σε επτά ακόμη περιοχές (Καβάλα, Αχαΐα, Λέσβο, Μαγνησία, Ημαθία, Χαλκιδική, Εύβοια).

Τέλος, σε έντεκα ανέρχονται τα εισαγόμενα κρούσματα.

Πού είναι υποχρεωτική και πού συνίσταται η χρήση μάσκας

Από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζομένους και κοινό σε:

  • καταστήματα λιανικής
  • γραφεία/υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό, ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δήμοι
  • ιατρεία, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα
  • καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.)
  • κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Εξετάζεται ακόμα αν θα χρειαστεί κάποιο συμπληρωματικό μέτρο για τις εκκλησίες.

Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • ταξί για επιβάτες και οδηγούς,
  • σούπερ μάρκετ,
  • ασανσέρ,
  • για εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης
  • διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία και ιατρεία
  • πλοία και αεροπλάνα