Σε επιφυλακή παραμένει η χώρα μας όσο υφίσταται η τουρκική NAVTEX αλλά η κατάσταση τείνει να αποκλιμακωθεί, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας μετά και την έκδοση NAVTEX είπε πώς «όσο ισχύει η NAVTEX και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτές είμαστε σε επιφυλακή. Δεν προβλέπω ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο. Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες».

Ο κ. Διακόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ σημείωσε ότι «οι σκηνές που βλέπουμε την Τουρκία εκθέτουν. Με τις πράξεις της και την επιθετικότητα της εκτίθεται. Είναι ένας συνδυασμός πιέσεων και της δικής μας αποφασιστικότητας. Η Γερμανία έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση. Ήταν οι δικές μας ενέργειες οι οποίες αφαίρεσαν κάθε πρόσχημα από το να πει κανείς ότι η πρόκληση της Τουρκίας δεν ήταν ευθύνη της και μόνο».

Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε σωτήρια την τριμερή που έγινε στο Βερολίνο. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που συντηρεί μια ένταση.

«Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε αυτή η NAVTEX θέλω να δώσω συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις. Βγήκαν όλα μας τα πλοία και αποδείχθηκε ότι υπάρχει ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σύστημα ολόκληρο που έχει να κάνει με την ισχύ του κράτους και τις διεθνείς του σχέσεις».

Ερωτηθείς αν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο είπε ότι «από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην Ελλάδα».

Τέλος, ο κ. Διακόπουλος είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα ξεκλείδωνε πολλά πράγματα αλλά δεν το βλέπω άμεσα». Πρόσθεσε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοικτοί.