Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησαν για την Αγία Σοφία και τη μέρα λειτουργίας της ως τζαμί ο πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ – αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Μπαλτζώης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος και ο αντιναύαρχος ε.α. και επίτιμος υπαρχηγός ΓΕΝ, Παναγιώτης Παστουσέας.

Ο κ. Μπαλτζώης μίλησε για την Αγία Σοφία και αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό γεγονός κατά το οποίο η τελευταία λειτουργία στο ναό έγινε τον Ιανουάριο του 1919 και όχι το 1453.

Υποστήριξε πως «ο ρόλος και η αξία της Αγίας Σοφίας δεν αλλάζει, είναι χριστιανικός ναός», ενώ σύμφωνα με μελετητές, «μπορεί να είναι σύμβολο του χριστιανισμού, αλλά είναι και σύμβολο του ελληνισμού».

Από την πλευρά του ο κ. Συρίγος μίλησε για την αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας και τη σημασία κάθε κτίσματος στο εσωτερικό του ναού από την εποχή του Κεμάλ μέχρι τώρα και πώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τον Ερντογάν.

Για το χαλί που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ναού υποστήριξε πως το δάπεδο της Αγίας Σοφίας διατηρούσε τα περισσότερα από τα αρχικά γνωρίσματα που είχαν φτιαχτεί επί Ιουστινιανού. Τώρα αυτά δεν είναι ορατά.

Ο κ Παστουσέας υποστήριξε πως η εικόνα της Αγίας Σοφίας και η μετατροπή της σε τζαμί είναι εικόνα αφύπνισης για την διεθνή και χριστιανική κοινωνία.

Επίσης εκτίμησε πως δεν πρόκειται για αντιπαράθεση του Ισλάμ με τη χριστιανοσύνη, αλλά για  αντιπαράθεση του τουρκικού Ισλάμ με τη χριστιανοσύνη και εξέφρασε την άποψη ότι η απόπειρα του Ερντογάν να εμφανιστεί ως ηγέτης του Ισλάμ, θα αποτύχει.