Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης βρίσκεται στη Φάση 3, το τελικό στάδιο, κατά το οποίο θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας κ. Δημήτρης Κούβελας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία έρευνας του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

«Είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί το εμβόλιο», τόνισε ο κ. Κούβελας και υπογράμμισε ότι ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί στα υπάρχοντα μέτρα.

Τα εμβόλια, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας, δοκιμάζονται σε υγιείς ανθρώπους και όχι σε ευπαθείς ομάδες και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο, παρά τις δοκιμές, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όλους, ενώ ένα ακόμα ζήτημα είναι και το κόστος του.

«Η φαρμακοβιομηχανία τιμολογεί χωρίς λογική», υπογράμμισε ο κ. Κούβελας.

Μόλις ολοκληρωθεί η Φάση 3, ένα εμβόλιο μπορεί να πάρει άδεια. Ωστόσο ο καθηγητής εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο γεγονός ότι δημοσιοποιούνται οι Φάσεις της έρευνας.

Οι τρεις μήνες είναι το μικρότερο χρονικό διάστημα για να ελεγχθεί ένα τέτοιο προϊόν, καθώς προκύπτουν πολλά ερωτήματα προς την εταιρεία, αν όλα πάνε καλά, χρειάζονται ακόμα δύο μήνες για να γίνει η τελική συνεννόηση με την εταιρεία παραγωγής και μετά χρειάζεται η άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αρχές του 2021, λοιπόν μπορεί να ξεκινήσει η παραγωγή, ενώ για να παραχθούν αρκετές ποσότητες εμβολίου και να ελέγχουν χρειάζεται ένας χρόνος.