Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δουν οι φορολογούμενοι στο Taxisnet τις νέες προθεσμίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος καθώς και τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του με την παροχή έκπτωσης 2%.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

Μέχρι στιγμής εμφανίζονται οι τρεις διμηνιαίες δόσεις χωρίς έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έρχονται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα μπορεί εξοφληθεί φέτος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.

Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος στο σύνολό του έως το τέλος Ιουλίου, δηλαδή εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης, θα έχουν έκπτωση 2% στο συνολικό οφειλόμενο. Όσοι έχουν ήδη πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ θα πρέπει να περιμένουν τις σχετικές ανακοινώσεις. Οι πληροφορίες να αναφέρουν πως, είτε θα δουν την έκπτωση 2% που δικαιούται να επιστρέφεται στο τραπεζικό λογαριασμό τους, είτε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν οφειλή τους για ΕΝΦΙΑ.

Στο μεταξύ, όσοι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν έχουν πληρώσει το φόρο μπορούν να περιμένουν τις αλλαγές και όταν αυτές ανακοινωθούν, να αναζητήσουν την νέα ταυτότητα οφειλής τους στο Taxisnet, στην κατηγορία «προσωποποιημένη πληροφόρηση».

Όσοι πάλι θέλουν να εξοφλήσουν το φόρος εφάπαξ πριν βγουν τα νέα εκκαθαριστικά, μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την έκπτωση του 2%, να την αφαιρέσουν και να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό.

Η παράταση (;) στην υποβολή των δηλώσεων

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το εάν θα δοθεί νέα παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν ‪της 29ης Ιουλίου‬ που εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει υποβληθεί περίπου του 70% των δηλώσεων και οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους εννέα ημέρες για να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση.