Την εκτίμηση ότι η τριμερής συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδος – Τουρκίας που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, είχε θετικό αποτέλεσμα εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» ο διεθνολόγος και Βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου η συνάντηση αυτή δεν ήταν μυστική, όπως διατείνεται η Τουρκία, αλλά προγραμματισμένη. Μάλιστα στη συζήτηση αυτή η ελληνική πλευρά εξέθεσε τις θέσεις της και έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν αστειεύεται με την εθνική μας κυριαρχία.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, αν εκείνη δεν επιδείξει καλή θέληση, ωστόσο, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί.

Έχει θορυβηθεί η Τουρκία

Υποστήριξε πως η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα γιατί έχει θορυβηθεί από τις αυστηρές δηλώσεις των Ευρωπαίων και των άλλων ξένων εταίρων, επομένως θέλει να προβάλλει προς τα έξω ότι κάνει διάλογο άρα δεν υπάρχει λόγος να υποστεί κυρώσεις.

Για τον κ. Χατζηβασιλείου, η συνάντηση αυτή είχε ένα θετικό αποτέλεσμα. Οι Γερμανοί αλλά και οι Τούρκοι κατάλαβαν οριστικά πλέον ότι η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια με την κυριαρχία της.

Τόνισε μάλιστα, ότι δεν υπάρχει κανένα παζάρι και τίποτα δεν είναι μυστικό. «Οι υπηρεσιακές συναντήσεις», είπε, «είναι κάτι καθημερινό, δε χρειάζεται ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Τις  εξελίξεις σχολίασε στην εκπομπή και η καθηγήτρια του ΕΜΠ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Αντωνία Μοροπούλου.

Η ίδια,  μίλησε τόσο για την προσωπική της συμβολή όσο και της Ελλάδας γενικότερα, στη συντήρηση της Αγίας Σοφίας τη δεκαετία του 1990. Αναφέρθηκε στη σημασία της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και συμβόλου ενός πολιτισμού. «Είναι παγκόσμιας κληρονομιάς, το οποίο σημαίνει ότι όλες οι αξίες όλων των ιστορικών εποχών ενός μνημείου πρέπει και να διατηρούνται και να αναδεικνύονται», δήλωσε σχετικά.

Η μετατροπή της σε τζαμί αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανόνων και μια βέβηλη παρέμβαση του Ερντογάν στη διατήρηση μιας λειτουργίας και μιας αξίας του ναού. Εξήρε ακόμα, την αρχιτεκτονική και ανέδειξε τη διαφορά της Αγίας Σοφίας με το Μπλε Τζαμί.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά, «καταργεί τις διεθνείς συνθήκες, την ελληνοτουρκική μορφωτική και πολιτιστική συνεργασία, μια συμφωνία που στηρίχθηκε και αναφερόταν στην εμβληματική συνεργασία στο μουσείο της Αγίας Σοφίας και κυρίως προσπαθεί να καταργήσει τη συνείδηση των ανθρώπων, στην οποία παραμένει ως ένα μεγάλο μνημείο της ορθοδοξίας.

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως αυτό που ξενίζει από τη συνάντηση Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας είναι το γεγονός ότι οργανώθηκε από τους Γερμανούς και μάλιστα δυο μέρες μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ξανά ότι δεν υπάρχει πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, επειδή εκείνη ενοχλήθηκε από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της και προσπαθεί να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι κάνει διάλογο με την Ελλάδα. Πρόκειται για «διπλωματικό τερτίπι του Ερντογάν».

Για τη στάση της Ευρώπης στο ζήτημα αυτό, υποστήριξε πως έχει πάρει επιτέλους μπροστά και ότι η κατάρτιση λίστας κυρώσεων είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

Από την πλευρά της η κυρία Μοροπούλου δήλωσε πως «είναι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον πολιτισμένο κόσμο και αυτόν που προσπαθεί να οικοδομήσει μια στρατηγική ισχύος. Είναι φανερό ότι προσπαθεί να προασπίσει τον οθωμανικό κόσμο απέναντι στον χριστιανικό».