Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης απείχαν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις, έχοντας εκφράσει νωρίτερα τις έντονες διαφωνίες τους, προκαλώντας «σεισμό» στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

Ήδη, η αντίδραση από το ΚΙΝΑΛ ήταν άμεση καθώς την Παρασκευή το μεσημέρι θα συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η γραμμή του κόμματος ήταν να δοθεί θετική ψήφος στο νομοσχέδιο επί της αρχής.

Παπανδρέου : Το ν/σ για τις διαδηλώσεις είναι αντιδημοκρατικό – Να αποσυρθεί

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντάς το αντιδημοκρατικό.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σοβαρή διαβούλευση δεν έγινε προσθέτοντας πως «παρά την υπεύθυνη στάση του ΚΙΝΑΛ να βελτιωθεί το νομοσχέδιο στην ουσία του αυτό παραμένει αντιδημοκρατικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη κανόνων αλλά όχι περιορισμών σημειώνοντας πως «αν έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος για τις διαδηλώσεις θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να προστατεύει το διαδηλωτή που διαδηλώνει ειρηνικά».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «το νομοσχέδιο περιορίζει ακόμα και ποινικοποιεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις» καθώς «δίνονται υπερεξουσίες στην εκάστοτε εξουσία να απαγορεύει διαδηλώσεις».

Μάλιστα για την αστική ευθύνη του οργανωτή έκανε λόγο για «απαράδεκτη διάταξη που ενοχοποιεί την έννοια της ειρηνικής διαδήλωσης».

«Τιμωρείτε όσους διαδηλώνουν ειρηνικά. Τους κάνετε ομήρους του κάθε προβοκάτορα. Δίνετε ένα ακόμα κίνητρο στους μπαχαλάκηδες» είπε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε πως με τον φόβο της προβοκάτσιας ποινικοποιείτε και αποτρέπετε έναν ειρηνικό διοργανωτή να οργανώσει μια διαδήλωση».

Μάλιστα κάνοντας αναφορά στους νεκρούς της Μαρφίν είπε πως αν ίσχυε το νομοσχέδιο αυτό τότε, θα έπρεπε να τιμωρηθούν όλα τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. «Σκεφτείτε το» είπε κοιτώντας τα κυβερνητικά έδρανα.

Υπογράμμισε δε, ο πρώην πρωθυπουργός πως το νομοσχέδιο αυτό «αντί να προστατέψει τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας θα καταφέρει το αντίθετο, θα δημιουργήσετε αχρείαστη πόλωση τη στιγμή που χρειαζόμαστε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» και κατέληξε:

«Έστω την ύστατη στιγμή σας προτείνω να αποσύρετε το νομοσχέδιο για να υπάρξει διάλογος».