Για τις υποθέσεις αποπλάνησης ανήλικων κοριτσιών από εκπαιδευτικούς σε Ηλιούπολη και Ερέτρια που συγκλονίζουν το πανελλήνιο μίλησε στην εκπομπή «Mini Καύσωνας» ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.

Καίριο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι αν ο κοινωνικός περίγυρος γνώριζε τι συμβαίνει. Και αν ναι, γιατί δεν μιλούσε.

Ο κ. Σούρας δήλωσε ως δεδομένο ότι ο περίγυρος «το ήξερε». Ωστόσο τέτοιες περιπτώσεις όπως είπε δεν καταγγέλονται στις αρχές.

Ο κ. Σούρας στην ουσία περιέγραψε μια σκληρή κοινωνία. «Ο καθένας κοιτάει τη πάρτη του και δεν τον ενδιαφέρει τίποτα. Δεν υπάρχει αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη, αγάπη» είπε.

Ακόμη όμως και αν κάποιος ενδιαφερθεί, μπορεί να τον σταματήσει ο φόβος ότι με την καταγγελία  στην Αστυνομία μπορεί να στιγματιστεί το παιδί-θύμα.

Και δεν είναι μόνο αυτό: «Για οτιδήποτε συμβαίνει στην ελληνική οικογένεια – σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση – τα μέλη της οικογένειας πάντα το ξέρουν, αλλά σιωπούν. Φοβούνται το στίγμα «τι θα πει η γειτονιά»,  «θα μας κακοχαρακτηρίσουν»» είπε ο κ. Σούρας.

Για την φύση της παιδοφιλίας, σημείωσε πως «δεν πρόκειται για αρρώστια αλλά για σεξουαλική διαστροφή». «Πρόκειται για άτομα σεξουαλικά διεστραμμένα, τα οποία δεν θεραπεύονται και για τα οποία δεν ισχύει το «ακαταλόγιστο»».

Σημείωσε δε πως αυτά τα νοσηρά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται καθώς δεν υπάρχει πραγματική τιμωρία.

Εξήγησε επίσης ποιες καταστάσεις εκμεταλλεύονται αυτοί οι άνθρωποι και ποιους τρόπους χρησιμοποιούν για να προσεγγίσουν τα ανήλικα παιδιά.

Μεγάλος είναι ο ρόλος των γονέων σχετικά με την ενημέρωση και την επίβλεψη των παιδιών τους.

Έδωσε δε συμβουλές και κατευθύνσεις προς τους γονείς για να καταλαβαίνουν πότε το παιδί τους μπορεί να έχει «πρόβλημα» στο σχολείο.