Το φράγμα των 60.000 νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον κοροναϊό σε 24 ώρες ξεπεράστηκε χθες Τρίτη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Επίπεδο-ρεκόρ

Πρόκειται για επίπεδο-ρεκόρ αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα αυτή, όπου το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

(Φωτογραφία AP)

Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ιδίως στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας, η χώρα γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της.

Πάνω από 1.100 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 στην αμερικανική επικράτεια τις προηγούμενες 24 ώρες. Το σύνολο των θυμάτων ανέρχεται σε 131.362 νεκρούς αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία αποδίδει στο ότι γίνονται πολλά τεστ, όμως πολλοί υγειονομικοί αξιωματούχοι σε ομοσπονδιακό και πάνω απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ σοβαρή.

Κατηγορώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην πανδημία του κοροναϊού, ο ένοικος του Λευκού Οίκου άρχισε χθες Τρίτη επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτήν την υπηρεσία του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ ήταν ο κυριότερος χρηματοδότης του ΠΟΥ.

Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου είναι η χώρα η οποία έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού στον πλανήτη, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών, όσο και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, σε απόλυτες τιμές.

Εξάπλωση με ταχύ ρυθμό

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καλιφόρνια και το Τέξας, όπου οι αρχές κατέγραψαν περισσότερα από 10.000 κρούσματα κοροναϊού σε 24 ώρες, αριθμοί που αποτελούν μακράν νέα θλιβερά ρεκόρ αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι κατέγραψαν πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες.

Ετσι, η Καλιφόρνια έγινε η δεύτερη αμερικανική πολιτεία, μετά το Τέξας, όπου σημειώθηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

(Φωτογραφία AP)

Συγκαταλέγεται στις πολιτείες όπου η εξάπλωση της πανδημίας με ταχύ ρυθμό εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χειρίζεται την κρίση, ενώ βάζει στον πάγο τα σχέδια για άρση των μέτρων περιορισμού.

Με 10.201 κρούσματα σε 24 ώρες να ανακοινώνονται χθες, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στην πολιτεία πλησιάζουν τους 284.000, εκ των οποίων 117.000 μόνο τον Ιούνιο.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ έκανε βήματα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού την περασμένη εβδομάδα.

Μόλις άλλες τρεις αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγράψει ως σήμερα πάνω από 10.000 κρούσματα σε μία ημέρα: η Φλόριντα (11.458 την 4η Ιουλίου), το Τέξας (10.028, χθες) και η Νέα Υόρκη (12.847 τη 10η Απριλίου).

Στο Τέξας

Οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία Τέξας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι κατέγραψαν πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες.

Το Τέξας των 30 εκατομμυρίων κατοίκων εντόπισε με άλλα λόγια περισσότερα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες από όσα είχαν καταγραφεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν η πανδημία έφθανε στην κορύφωση στη δική της επικράτεια, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

(Φωτογραφία AP)

Μόνο τρεις άλλες αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγράψει ως σήμερα πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό μέσα σε μια μέρα. Οι αρχές στη Φλόριντα ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν 11.458 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 το Σάββατο.

Η κατάσταση στο Τέξας, στην Καλιφόρνια, στη Φλόριντα και στην Αριζόνα συμβάλλουν στο να καταγράφουν οι ΗΠΑ νέα θλιβερά ρεκόρ και τα κρούσματα μόλυνσης να έχουν πλέον φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τον Ιούνιο, τα κρούσματα μόλυνσης στο Τέξας αυξήθηκαν κατά 154% και ξεπέρασαν τα 100.000. Το ποσοστό των τεστ που επιβεβαιώνουν τη μόλυνση αυξήθηκε ραγδαία τον τρέχοντα μήνα, στο 13%, από 5% τον Μάιο.

Πρόσθετα μέτρα

Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών με συμπτώματα της COVID-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 588 για να φθάσει τους 9.286 χθες Τρίτη, αριθμός που αποτελεί νέο τραγικό ρεκόρ – για ένατη συνεχόμενη ημέρα.

Για να περιορίσουν την εξάπλωση, οι αρχές του Τέξας διέταξαν να κλείσουν τα μπαρ και μείωσαν τον αριθμό των πελατών που μπορούν να υποδέχονται τα εστιατόρια σε κλειστές αίθουσες.

Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γρεγκ Αμποτ έχει δηλώσει ότι η επιβολή καραντίνας στην πολιτεία είναι μέτρο της ύστατης προσφυγής και αντιστέκεται στις προτροπές να συστήσει στους πολίτες να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Η Νέα Υόρκη κατέγραψε 12.847 κρούσματα τη 10η Απριλίου, τρεις εβδομάδες αφού οι αρχές της πολιτείας επέβαλαν lockdown, κλείνοντας τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γρεγκ Αμποτ (φωτογραφία AP)

Δεν αναβάλλουν το συνέδριο

Σε αυτήν την πολιτεία, αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά περίπου 6% τον Ιούνιο. Επρόκειτο για το χαμηλότερο ποσοστό στη χώρα.

Παρά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κοροναϊό στο Τέξας και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του δημοκρατικού δημάρχου του Χιούστον, του Σιλβέστερ Τέρνερ, η πολιτειακή οργάνωση των Ρεπουμπλικάνων αρνείται να αναβάλλει το συνέδριό της που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα (16η-18η Ιουλίου) σε κλειστό χώρο με χωρητικότητα περίπου 6.000 ανθρώπων στη μητρόπολη, εστία της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ