Νέα ερωτήματα δημιουργούνται για τη μυστηριώδη υπόθεση με την σύλληψη -προ μίας εβδομάδας- επτά επιβατών ταχύπλοου στην θαλάσσια περιοχή Παλαιοχώρας Χανίων, μετά τη διαπίστωση ότι ένας εξ αυτών φερόταν να είχε συνεργασθεί παλαιότερα με στελέχη της ΕΥΠ σε αμφιλεγόμενες αποστολές σε χώρες των Βαλκανίων! Μάλιστα ο ίδιος είχε προχωρήσει σε σχετικές καταθέσεις για τον ρόλο του στην ΕΥΠ στην διάρκεια προγενέστερων δικαστικών ερευνών.

Φωτογραφία: neakriti.gr

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού «όπλα, πυρομαχικά και λαθραία καπνικά προϊόντα, εντοπίστηκαν βραδινές ώρες της περασμένης Τετάρτης μετά από ειδική επιχείρηση του λιμενικού στα Χανιά, σε ταχύπλοο σκάφος, ενώ συνελήφθησαν οι έξι επιβαίνοντες ημεδαποί σε αυτό ηλικίας 61, 58, 45, 52, 45 και 57, καθώς και ένας 66χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης». Το ταχύπλοο φέρεται να προερχόταν από τη Λιβύη.

Η αποστολή στη Λιβύη και η… Κούνεβα

Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα» την Τρίτη, ανάμεσα στους συλληφθέντες μεταφορείς όπλων είναι και 58χρονος που είχε εταιρεία καθαρισμού κτιρίων κι είχε διερευνηθεί αν είχε σχέση με τη ρίψη βιτριολιού -τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου 2008 στα Πετράλωνα- στην τότε συνδικαλίστρια και πρώην ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Χωρίς να του αποδοθεί τότε οποιαδήποτε κατηγορία, ενώ η υπόθεση αυτή έχει μείνει ανεξιχνίαστη. Ενας άλλος εκ των συλληφθέντων ανέφερε ότι είναι προμηθευτής αλεξίσφαιρων γιλέκων αλλά και χημικών της ΕΛ.ΑΣ όπως και κατασκευαστής σκαφών για το Λιμενικό!

Ορισμένοι από τους επιβάτες του ταχύπλοου έχουν ισχυρισθεί στους λιμενικούς ότι «έχουν σχέσεις με την ΕΥΠ κι ήταν σε μυστική αποστολή στη Λιβύη» προς υποστήριξη του επικεφαλής, του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχη, Χαλίφα Χάφταρ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διατύπωσαν τον ισχυρισμό ότι στη Λιβύη προχώρησαν σε πώληση τεσσάρων ταχυπλόων σκαφών έναντι 400.000 ευρώ το καθένα για ενίσχυση του εν λόγω στρατάρχη. Αυτοί οι ισχυρισμοί περί ΕΥΠ φέρεται να είχαν απορριφθεί από την αρχική έρευνα του Λιμενικού κι εξεταζόταν σοβαρά το ενδεχόμενο οι επιβάτες να προχωρούσαν σε μεταφορά όπλων από Λιβύη προς κυκλώματα λαθρεμπόρων με έδρα την Κρήτη.

Η επένδυση σε κολέγιο στα Σκόπια

Ομως τα νεώτερα στοιχεία που παρουσιάζονται δημιουργούν επιπλέον δεδομένα. Ο προαναφερόμενος 58χρονος επιχειρηματίας που είχε εξετασθεί στα πλαίσια της επίθεσης εναντίον της κ. Κωνσταντίνας Κούνεβα, είχε καταθέσει σε δίκη με κατηγορούμενους πρώην πράκτορες της ΕΥΠ ότι είχε συμμετάσχει προ δεκαετίας σε αποστολή των μυστικών υπηρεσιών και σε «επένδυση» για δημιουργία κολεγίου στα Σκόπια και είχε χάσει μάλιστα μεγάλα χρηματικά ποσά. Τα στελέχη της ΕΥΠ είχαν απαλλαγεί για αυτή την δημιουργία εκπαιδευτικού ιδρύματος εν ονόματι των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Η δίκη των επτά επιβατών του σκάφους στην Κρήτη αναβλήθηκε για τις 17 Ιουλίου με επίκληση προβλημάτων υγείας που παρουσίασε ένας εξ αυτών. Ολοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.