Τραβάει το σκοινί η Τουρκία. Τα ξημερώματα της Πέμπτης εξέδωσε τρεις προκλητικές Navtex για ναυτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης αλλά η πρόκλησή της, δεν περιορίζεται σ’ αυτό.

Για κάθε περιοχή έχουν δώσει ένα όνομα. Και τα τρία μαζί όμως σχηματίζουν τη φράση – σλόγκαν του Τουρκικού Επιτελείου Στρατού «ΕΤΚΙΝ CAYDIRICI SAYGIN» που σημαίνει «Αποτελεσματικοί, Αποτρεπτικοί, Αξιοσέβαστοι».

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι Navtex από τον σταθμό της Αττάλειας εκδόθηκαν λίγο μετά την εντυπωσιακή αεροναυτική άσκηση-προειδοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βύθιση «εχθρικού» πλοίου νότια της Καρπάθου αλλά και μετά την επίσκεψη του Ζοζεπ Μπορέλ στη χώρα μας.

Είναι η δεύτερη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί έναν πόλεμο νεύρων στη χώρα μας χρησιμοποιώντας το διεθνές εργαλείο των Navtex, οι οποίες έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτιλλομένων. Πριν από έναν μήνα εξάλλου, ανήμερα της Επετείου της Άλωσης της Πόλης είχαν εκδώσει Navtex νότια της Κρήτης με τις περιοχές τότε να σχηματίζουν τη φράση του Κεμάλ «Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Τούρκος».