Τα καλοκαιρινά φρούτα, ζουμερά και δροσερά, είναι για τα παιδιά μας άριστη πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και βέβαια νερού, που τόσο το έχουν ανάγκη μέσα στη ζέστη.

Αν ωστόσο δεν τα τρώνε σκέτα, δοκιμάστε και πειραματιστείτε με συνδυασμούς φρούτων και άλλων τροφών, που θα τα τροφοδοτήσουν με επιπλέον γεύση και θρεπτικά συστατικά

Aν το παιδί σας δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τις γεύσεις των φρούτων, η λύση δεν είναι ο καβγάς.

Oι προτάσεις μας θα σας βοηθήσουν να το μεταπείσετε και να ενισχύσετε την υγεία του με τις πολύτιμες βιταμίνες των φρούτων του καλοκαιριού.

Άλλωστε τα καλοκαιρινά φρούτα είναι τόσο πλούσια σε γεύση και άρωμα που προσφέρονται για διάφορους γευστικούς συνδυασμούς.

Πόσα φρούτα πρέπει να τρώει

Καλό είναι τα παιδιά να τρώνε 4 φρούτα την ημέρα ή 2 φρούτα και 2 φρέσκους φρουτοχυμούς.

Όταν δεν τρώει φρούτα

Αν δεν του αρέσουν τα φρούτα, μπορούμε να τα προσθέσουμε στο γάλα, φτιάχνοντας ένα γευστικό μιλκσέικ, ή να του ετοιμάσουμε μια φρουτόκρεμα με μπισκότα ολικής άλεσης, αλλά και να κάνουμε ένα σωρό άλλα πράγματα.

Σερβίρετε τα φρούτα σε κομμάτια. Αν δώσετε στο παιδί ένα ολόκληρο μήλο ή μια μεγάλη μπανάνα και του πείτε να το φάει, μάλλον δεν θα το κάνει. Αν το διευκολύνετε όμως με μικρά κομμάτια σε πιάτο, μάλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Παίξτε με το πιάτο του. Προσπαθήστε να παίξετε λίγο με το πιάτο του. Φτιάξτε πολύχρωμες φρουτοσαλάτες, καμουφλαρισμένες με μια σπιτική κρέμα. Βάλτε τα φρούτα σε σπιτικά γλυκά (π.χ. μια τάρτα φρούτων). Ετοιμάστε φρουτοχυμούς με διάφορα φρούτα. Αναμείξτε ολόκληρα φρούτα στο μπλέντερ μαζί με γάλα ή γιαούρτι και φτιάξτε το ποτό του… πρωταθλητή.

Κεντρίστε το ενδιαφέρον του

Ενα «κόλπο» που πάντα πιάνει είναι να παίξετε με τη φαντασία του. Φτιάξτε, για παράδειγμα, ένα ουράνιο τόξο από φρούτα. Μέσα σε ένα πιάτο φτιάξτε σειρές από φρούτα σε διαφορετικά χρώματα και ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάσει από κάθε «χρώμα» του ουράνιου τόξου.

Κάντε τα σουβλάκι

Τι πιο απλό και έξυπνο από το να περάσετε κομμάτια φρούτων σε μεγάλα καλαμάκια και, πού και πού, να περνάτε και ένα κομμάτι ζαχαρωτό για να το βλέπει σαν κανονικό επιδόρπιο.

Βάλτε τα στο παγωτό του

Μπορείτε πού και πού τώρα το καλοκαίρι να ενισχύετε το παγωτό που πρόκειται να φάει με κομμάτια φρέσκων φρούτων (π.χ. ροδάκινο, βερίκοκο, φράουλα).

Tο παγωτό είναι ένα σνακ δημοφιλές, ειδικά στα παιδιά. Ιδανικά φτιάξτε σπιτικό παγωτό, χρησιμοποιώντας φρέσκο γάλα ή χυμό ή κομμάτια φρέσκων φρούτων.

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε μία μπάλα παγωτό του εμπορίου με φρουτοσαλάτα.

Ιδέες όλο απόλαυση!

Γιαουρτοποτό με καρπούζι

Ενας πολύ δροσιστικός συνδυασμός, που θα εφοδιάσει το παιδί με αντιοξειδωτικά καροτένια από το καρπούζι και ασβέστιο. Eίναι μία καλή λύση για να αγαπήσει το παιδί τόσο το γιαούρτι όσο και το καρπούζι. Eίναι εύπεπτο και διουρητικό ρόφημα. Eπίσης, είναι ιδανικό για τη χλωρίδα του εντέρου.

Yλικά για 2 ποτήρια

«Καρδιά» ενός μικρού καρπουζιού

1 γιαούρτι πλήρες

2 κουταλιές της σούπας μέλι

Xτυπάτε στο μπλέντερ ή στο μίξερ το γιαούρτι με το καρπούζι και το μέλι, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυμός. Σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια με πολύχρωμα χοντρά καλαμάκια.

Mιλκσέικ με ροδάκινο και πεπόνι

Ενα δροσιστικό σνακ με πολλές φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Tο πεπόνι και το ροδάκινο είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A και B, ενώ το πεπόνι έχει επιπλέον και βιταμίνη E. Oι βιταμίνες αυτές δεν αλλοιώνονται λόγω της παρασκευής, κι έτσι μπορούμε το σνακ αυτό να το υπολογίσουμε αντί για φρούτο. Αρκεί να το καταναλώσει αμέσως.

Yλικά για 2 ποτήρια

2 ξεφλουδισμένα και κομμένα ροδάκινα

2 φέτες πεπόνι

2 φλιτζάνια γάλα πλήρες

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας μέλι

Xτυπάτε στο μπλέντερ ή στο μίξερ το γάλα με τα φρούτα, τον χυμό λεμονιού και το μέλι, μέχρι να γίνει χυμός. Σερβίρετε στα ποτήρια και διακοσμείτε με πολύχρωμα καλαμάκια και φέτες φρούτων.

Γρανίτα από ροδάκινο και κεράσια

Μια δροσιστική, ελαφριά και πλούσια σε βιταμίνες γρανίτα. Ενα σνακ που μπορεί να αντικαταστήσει το παγωτό εμπορίου στο παιδικό διαιτολόγιο. Tα κεράσια και τα ροδάκινα της συνταγής προσφέρουν σε ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνες C, D, A, B.

Yλικά για 2 ποτήρια

3 ξεφλουδισμένα και κομμένα ροδάκινα

1 φλιτζάνι κεράσια κομμένα στα δύο

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

Παγάκια

Xτυπάτε στο μίξερ τα παγάκια με την άχνη και προσθέτετε τα φρούτα. Συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να θρυμματιστεί ο πάγος και σερβίρετε με πολύχρωμα καλαμάκια.