Από το βήμα της προ-συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά σε κοινό μέτωπο ζήτησαν την παρέμβαση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εξαιτίας της κλιμάκωσης της επιθετικότητας της τελευταίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ να ενεργοποιήσει την απόφαση για κυρώσεις

«Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές πρέπει να επαναλάβουν την απόφασή τους (13/12/2019) για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν υπάρξει έμπρακτη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , επαναφέροντας τη θέση που έχει εκφράσει και το προηγούμενο διάστημα για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν και ένα από τα βασικά σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν ζητάει από την ΕΕ ενεργοποίηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά.

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος στην επιθετικότητα της Τουρκίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φώφη Γεννηματά από το ίδιο βήμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη δική της παρέμβαση σημείωσε ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία, είναι ο μόνος τρόπος που θα φέρει αποτέλεσμα απέναντι στην επιθετικότητά της.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να πιέσουν την ΕΕ να πιέσουν προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

«Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια, ούτε στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ούτε στο σπάσιμο του εμπάργκο, ούτε στους εκβιασμούς για το προσφυγικό. Καλές οι δηλώσεις αλλά δεν αρκούν. Αποτέλεσμα θα φέρουν οι κυρώσεις», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.