Ο ανασχηματισμός, οι εκλογές και η υποτίμηση του νομίσματος δεν προαναγγέλλονται, έλεγαν οι παλιοί.

Ελεγαν επίσης ότι δεν είναι ανασχηματισμός αν δεν αλλάξει ο τσάρος της Οικονομίας. Μπορείς να τον πεις «αναδόμηση» (στη διάλεκτο Ανδρέα Παπανδρέου) ή να την πεις «διορθωτικές κινήσεις» (στη διάλεκτο Κυριάκου Μητσοτάκη).

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή υπουργών και υφυπουργών δεν προαναγγέλλεται γιατί τότε αρχίζουν τα… ζόρια.

Τα στελέχη της κυβέρνησης που φημολογείται ότι θα φύγουν, κατεβάζουν τα μολύβια και περιμένουν το… απευκταίο.

Υπάρχουν και κάποιοι βεβαίως που «θυμούνται» ότι είναι στην κυβέρνηση κι επιχειρούν να δείξουν το έργο τους, ανασύροντας από τα συρτάρια σχέδια και οράματα.

Από την άλλη, όσοι θέλουν να μπουν στο υπουργικό συμβούλιο «καρφώνουν» συναδέλφους τους, σπέρνουν διχόνοιες και γενικώς ρίχνουν σπόντες και διασπείρουν φήμες που μόνο κακό κάνουν.

Επικρατεί δηλαδή πριν από τον ανασχηματισμό (ειδικά όταν αυτός έχει ήδη προαναγγελθεί) ένας αναβρασμός στην κυβέρνηση.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για κάθε κόμμα που κυβερνά, αναντάμ παπαντάμ που λέγανε παλιότερα.

Όταν, όμως, ανακοινώνεις ότι θα αλλάξεις την κυβέρνηση το κάνεις. Δεν αφήνεις να γίνεται αναβρασμός στην κοινοβουλευτική σου ομάδα.

Και το κάνεις αμέσως γιατί και το timing χάνεται και αρχίζουν τα λάθη.

Όταν εδώ κι ένα μήνα όλοι μιλούν για ανασχηματισμό, δεν το βγάζουν από το κεφάλι τους. Είναι διαρροές που κάνουν κυβερνητικά στελέχη.

Αλλωστε, επισήμως έχουν βγει υπουργοί και λένε ότι θα γίνουν σύντομα οι αλλαγές ενώ και ο πρωθυπουργός από το Ισραήλ το επιβεβαίωσε.

Επομένως, η διαχείριση του όλου θέματος από την κυβέρνηση ήταν εντελώς λανθασμένη.

Και είναι λανθασμένη διότι δημιουργείται μια εικόνα παράλυσης στην κυβέρνηση και η συζήτηση μεταφέρεται στα καφέ πέριξ της πλατείας Κολωνακίου και στο εντευκτήριο της Βουλής.

Οχι στην ίντριγκα

Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, με την κυβέρνηση να τα έχει πάει περίφημα στη διαχείριση της πανδημίας, με ένα δύσκολο καλοκαίρι, κι ένα ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα, το μόνο που χρειάζονται είναι γκρίνιες.

Δεν χρειάζονται ίντριγκες, κονκλάβια, φήμες και μπηχτές μεταξύ υπουργών και βουλευτών.

Δεν χρειάζεται καν να «σέρνονται» υπουργεία και να μπαίνουν στον αυτόματο θέματα επειδή όλοι περιμένουν την αναδόμηση, τη διόρθωση ή όπως αλλιώς θα λέγονται οι αλλαγές.

Στο κάτω – κάτω όπως ο πρωθυπουργός είπε, αλλά και άλλα στελέχη έχουν τονίσει, η κυβέρνηση είναι πετυχημένη και μόνο κάποιες αστοχίες θα διορθωθούν.

Επομένως, προς τι αυτή η δυστοκία, το αλαλούμ και η εντύπωση ότι γίνονται παζάρια στο παρασκήνιο για το ποιοι θα μπουν και ποιοι θα βγουν;

Και γιατί να δίνονται «όπλα» στην αντιπολίτευση να επιτίθεται;

Προνόμιο του κάθε πρωθυπουργού είναι ασφαλώς να επιλέγει πότε θα κάνει ανασχηματισμό και ποιους θα αλλάζει;

Όχι, όμως, να γίνεται σίριαλ ένα θέμα που μόνο κακό κάνει στην εικόνα και στην ουσία της κυβέρνησης.