Το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ – όσο δηλαδή κοστίζει η αγορά ενός αεροσκάφους  F-35 – αγγίζει το κόστος των μέτρων που έχει αναγκαστεί να πάρει μέσα στο πρώτο 5μηνο του 2020 η κυβέρνηση προκειμένου να ανακοπεί η αυξημένη τουρκική επιθετικότητα που πλέον έχει χτυπήσει κόκκινο.

Για πρώτη φορά η Άγκυρα προκαλεί σε τέτοια έκταση και ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα από τον Εβρο έως τη νότια Κρήτη, με εργαλειοποίηση του Προσφυγικού, εκατοντάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, απειλές για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οδηγώντας σε οικονομική «ασφυξία» τους ήδη «σφιχτούς» προϋπολογισμούς του υπουργείου Αμυνας και του «Πενταγώνου».

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η Τουρκία κινήθηκε βάσει σχεδιασμού. Το σίγουρο είναι όμως ότι ουσιαστικά υποχρέωσε τους έλληνες επιτελείς να λάβουν μία σειρά έκτακτων μέτρων, ιδιαίτερα κοστοβόρων, για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Πρόκειται για τεράστια ποσά που θα μπορούσαν να επενδυθούν και να εξοικονομηθούν είτε για τον καλύτερο εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων (π.χ. για την αγορά του υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F-35) είτε σε άλλους τομείς.

Στη μάχη της αποτροπής μεταναστευτικών ροών έχει ριχτεί από τα τέλη του περασμένου έτους και ένα UAV της Πολεμικής Αεροπορίας «ΠΗΓΑΣΟΣ» που επιχειρεί από τη Χίο. Το κόστος της αποστολής του για ένα 5μηνο, με δύο πτήσεις κατά μέσο όρο την εβδομάδα, φτάνει τα 110.000 ευρώ (2.759 ευρώ κοστίζει η πτήση μίας ώρας).

-Σε ποιο ύψος φτάνει καθημερινά το κόστος των αναχαιτίσεων των τουρκικών μαχητικών

-Δυσθεώρητο το κόστος και για την επιτήρηση του Αιγαίου από 15 πλοία του ελληνικού στόλου

-Πώς σχολιάζουν την κατάσταση μιλώντας στα ΝΕΑ επιτελείς του Πενταγώνου

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ που κυκλοφορούν