Την ετοιμότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

«Για να έχουμε ένα δεύτερο κύμα θα πρέπει να συμβούν δύο γεγονότα ως επί το πλείστον. Να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων, και από κει και πέρα να μην τηρούνται τα μέτρα και να έχουμε περαιτέρω τοπική διασπορά. Δεδομένου ότι υπάρχουν οι συστάσεις, δεδομένου ότι δεν εφησυχάζουμε, και θα γίνονται έλεγχοι ακόμη και στους ταξιδιώτες, ο κίνδυνος είναι μικρός, όχι όμως αμελητέος», τόνισε ο κ. Παρασκευής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας επανέλαβε τη δυνατότητα εφαρμογής τοπικών lockdown σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές: «Αλλά είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι θα μπορούμε να περιχαρακώνουμε τυχόν τοπικές επιδημίες, τοπική διασπορά κρουσμάτων έγκαιρα, έτσι ώστε το πρόβλημα να μην φτάσει στα επίπεδα του Μαρτίου. Έχουμε μπροστά μας έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οπότε σίγουρα θα υπάρχει ένας μικρός αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων. Αυτό αλλάζει ελαφρώς τα δεδομένα, και υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Παρ όλα αυτά είμαστε έτοιμοι, καθώς υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης και αισιοδοξούμε ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί φυσιολογικά», πρόσθεσε.

Για τα κρούσματα σε Ξάνθη και Φθιώτιδα

«Είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Και γενικότερα δεν εφησυχάζουμε, προκειμένου να δούμε αν υπάρχουν, είτε τοπικές εστίες διασποράς σε συγκεκριμένες περιοχές είτε γενικότερα», τονίζει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Παράλληλα, δεν κρύβει την ανησυχία του για την ύπαρξη διάσπαρτων κρουσμάτων, αλλά κυρίως για τα «ορφανά».

«Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σχετίζεται με την τοπική διασπορά στο Νομό Ξάνθης και επίσης με πτήση τουριστών επισκεπτών. Τα «ορφανά» είναι ένα θέμα το οποίο μας ανησυχεί. Είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Και γενικότερα δεν εφησυχάζουμε, προκειμένου να δούμε αν υπάρχουν, είτε τοπικές εστίες διασποράς σε συγκεκριμένες περιοχές, είτε γενικότερα»

Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω του αέρα

Αναφερόμενος σε πρόσφατη δημοσίευση σχετικά με τη σημασία της απολύμανσης του αέρα για την αποφυγή του κινδύνου αερογενούς μετάδοσης, ο κ. Παρασκευής εμφανίστηκε καθησυχαστικός διευκρινίζοντας αρκετές συγκεχυμένες -έως τώρα- πληροφορίες.

«Ο κοροναϊός μεταδίδεται ως επί το πλείστον με τα μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού, τα οποία λόγω βάρους πέφτουν στο έδαφος σε μία απόσταση περίπου 1 με 2 μέτρων. Πλην όμως αυτών των σταγονιδίων υπάρχουν και πολύ μικρότερα (δηλ. μικρότερα από πέντε εκατομμυριοστά του μέτρου) τα οποία μπορούν να επιπλέουν στον αέρα λόγω μικρού μεγέθους και βάρους, και να μεταφέρονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Κατά κανόνα ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με αυτό τον τρόπο. Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα, ένα ποσοστό μεταδόσεων να συμβαίνει και μέσω αυτού του τρόπου. Δηλαδή μέσω εισπνοής μικρών σταγονιδίων που υπάρχουν στον αέρα, σε ένα χώρο που έχει προηγουμένως βρεθεί κάποιος που νοσεί».

«Για να το ξεκαθαρίσουμε χωρίς να ανησυχήσουμε ιδιαίτερα τους συνανθρώπους μας, δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα, αλλά ενδεχομένως να παίζει ρόλο σε χώρους που υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο, π.χ. σε νοσοκομεία, σε χώρους αναμονής που νοσηλεύονται ασθενείς κ.λπ.»

«Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό JAMA αναφέρεται ότι θα ήταν χρήσιμο σε αυτούς τους χώρους να χρησιμοποιηθούν στην οροφή κάποιες συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) -που γνωρίζουμε ότι απενεργοποιούν τους ιούς- έτσι ώστε να απολυμαίνεται ο αέρας και με αυτό τον τρόπο να επιτυγχάνεται η ασφάλεια για τους παρευρισκομένους στο χώρο. Και μάλιστα συστήνεται για χώρους που δεν υπάρχει εξαερισμός, φυσικός ή μηχανικός, και συνεπώς είναι μία εναλλακτική λύση για την απολύμανση του αέρα», τόνισε ο κ. Παρασκευής.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η ανοσία

Μιλώντας για το θέμα της ανοσίας, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τονίζει ότι «είναι σε χαμηλά επίπεδα. Και αυτό ήταν η θετική συνέπεια του να έχουμε ένα πολύ ήπιο επιδημικό κύμα. Ενδεχομένως κυμαίνεται σε επίπεδα τάξης μεγέθους 1 με 3 ή 4 επί τοις χιλίοις. Είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα. Κατά πόσον κάποιος προφυλάσσεται από την έκθεση των ιών, όταν έχει αναπτύξει ανοσία, δεν έχουμε εμπειρία για αυτόν τον ιό, για να πούμε ότι αρκεί για 2 ή 3 ή 5 ή 10 χρόνια. Αυτό θα μας το δείξει η πράξη. Από την εμπειρία μας με τον ιό της γρίπης, ο οποίος μεταλλάσσεται πολύ πιο γρήγορα και η ανοσία διαρκεί μερικά χρόνια, εξασθενίζει χρόνο με το χρόνο, αλλά διαρκεί περίπου δύο με τρία χρόνια».

Μεταλλάσσεται ο κοροναϊός;

Άλλη μια παράμετρος της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς του κοροναϊού έχει να κάνει με το κατά πόσο μεταλλάσσεται.

Ο κ. Παρασκευής διευκρινίζει ότι όντως μεταλλάσσεται σε γενικές γραμμές «αλλά προς το παρόν η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τα σοβαρά συμπτώματα σχετίζονται κυρίως με τον ξενιστή. Κυρίως με τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας από εμάς και πως αλληλεπιδρά ο ιός με τον άνθρωπο. Το γεγονός δηλαδή ότι άτομα τα οποία είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν σοβαρότερα συμπτώματα, ή αντίστοιχα άτομα τα οποία έχουν συννοσηρότητες, άλλα χρόνια νοσήματα, αυτό σημαίνει ότι είναι ο ξενιστής είναι ο άνθρωπος αυτός ο οποίος κάνει τη διαφορά στην κλινική πρόγνωση της νόσου. Το αν τώρα συμβαίνουν μεταλλαγές, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν την πρόγνωση, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι υπό μελέτη. Έχουν αναφερθεί κάποια δεδομένα, αλλά δεν μας ανησυχούν τόσο τουλάχιστον προς το παρόν»

Φόβος για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

Άλλοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες λόγω της χαλάρωσης που επικρατεί από μερίδα πολιτών στην τήρηση των μέτρων χτυπούν άλλοι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως αυτή δεν είναι καλή εξέλιξη και ότι θα φανεί στην καμπύλη, καθώς «σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απογοητευτικό» τον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε έξω από την υπηρεσία Ασύλου και επισήμανε πως η πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους αυτούς με κάποιον άλλο τρόπο.

Πέτσας: «Δεν χρειάζεται καθολικό lockdown»

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στις ανησυχητικές εικόνες από τον συνωστισμό σε μπαρ.

«Παρακολουθούμε από την αρχή της άρσης του lockdown, την εξέλιξη της πανδημίας. Η πορεία είναι φυσιολογική. Το »Ρ0» είναι πολύ χαμηλότερο απ’ όταν ήμασταν σε καραντίνα», ανέφερε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  σημειώνοντας ότι μπορεί να μην χρειάζεται το καθολικό lockdown, αλλά ένας περιορισμός κινήσεων εντός γεωγραφικών ορίων.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και μέτρα που μπορεί να συνδυάζουν τα παραπάνω με περιορισμό της κυκλοφορίας

Επιπλέον τόνισε ότι «φτάσαμε ως εδώ γιατί δείξαμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης είναι σύμμαχοί μας στην εικόνα που δείχνει η χώρα μας στο εξωτερικό. Όσον αφορά την πιθανή παρουσίαση κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές από το εξωτερικό, είπε ότι «η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε για τα τεστ θα είναι τέτοια ώστε να έχουμε πολύ μεγάλη κάλυψη».

Σε 14 μέρες τα αποτελέσματα του συνωστισμού της αργίας του Αγίου Πνεύματος

Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν την 20η Ιουνίου προκειμένου να δουν τον αντίκτυπο που είχαν οι εικόνες συγχρωτισμού στην επιδημιολογική πορεία του Covid-19.

Άλλωστε η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι καθοριστική εξαιτίας και του ανοίγματος του εσωτερικού τουρισμού με δεκάδες Έλληνες να επιλέγουν να περάσουν το τριήμερο τους στην επαρχία αλλά και της πρεμιέρας που έκαναν τα κέντρα διασκέδασης εκείνη την ημέρα.

Ο χάρτης των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 3.068.

Δώδεκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η προσοχή των υγειονομικών αρχών είναι πλέον στραμμένη σε δύο νόμους,καθώς εκεί το ιικό φορτίο είναι υψηλό.

Όπως προκύπτει από την νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έξι περιοχές συγκαταλέγονται στην λίστα με αυτές που συγκεντρώνουν το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων του κοροναϊού.

Μετά τα τελευταία κρούσματα που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, ο χάρτης έχει αλλάξει, με έξι νομούς συγκεντρώνουν υψηλό ιικό φορτίο.

Πρόκειται για τους νομούς Ξάνθης, Λάρισας, Αργολίδας,  Καστοριάς, Κοζάνης και το Αγιον Ορός.

Σε αυτούς του νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Επιβαρυμένες από την πανδημία εμφανίζονται και άλλες 9 περιοχές: Έβρος, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (πλην του δυτικού τομέα), Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθος.

Στον αντίποδα και με λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ακολουθούν Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Άρτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Κόρινθος, Μεσσηνία, Λέσβος και Χίος. Δεν καταγράφουν κανένα κρούσμα, τα Γρεβενά, η Ευρυτανία και η Φωκίδα.