Από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινούν τα μέτρα για το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό ως προς τις διεθνείς αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες αφίξεις.

Μετά από μία χρονιά «ρεκόρ» για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι το 2019 η χώρα υποδέχτηκε 21,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και επιπλέον 803.000 επιβάτες σε σχέση με το 2018, η κρίση του νέου κοροναϊού αλλάζει ριζικά τους στόχους για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Η Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου ξεκινά να υποδέχεται -με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες- ξένους επισκέπτες. Το υπουργείο Υγείας έχει απλώσει ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας ώστε να μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τα εισερχόμενα κρούσματα και διαθέτοντας ένα αρκετά ενισχυμένο υγειονομικό δίκτυο να τα διαχειριστεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δύο εικοσιτετράωρα προτού η Ελλάδα ανοίξει τις «πύλες» της για επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού θα απευθύνει μήνυμα από τη Σαντορίνη, για ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου.

O πρωθυπουργός επέλεξε τον κατεξοχήν εμβληματικό τουριστικό προορισμό της χώρας για να δώσει το σύνθημα της επανεκκίνησης του κλάδου-πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους τουρίστες φέτος το καλοκαίρι» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.

Γεραπετρίτης

Νησιώτες και εργαζόμενους στον τουρισμό καθησύχασε ο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι  έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο Open, καθησύχασε τους κατοίκους τουριστικών προορισμών και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι «έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα», τα οποία και παρέθεσε εν συνεχεία: Στα νησιά έχουν αναπτυχθεί 450 κλίνες, οι οποίες θα είναι διατεταγμένες μόνο για τον covid και μπορούν να αναπτυχθούν ως τον αριθμό των 700. Υπάρχουν 20 κλίνες ΜΕΘ και μπορούν να αναπτυχθούν ως 70. Έχουν προβλεφθεί ξενοδοχεία καραντίνας στο απευκταίο σενάριο. Έχουν γίνει 1.100 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά. Συμπερασματικώς, «υπάρχει ένα απόλυτο και, εκτιμώ, ασφαλές πρωτόκολλο για όποιον κίνδυνο υπάρξει στα νησιά μας».

Για ποιες χώρες αίρεται η απαγόρευση πτήσεων

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε την Παρασκευή, στο σταδιακό άνοιγμα των συνόρων του τουρισμού.

Αναλυτικότερα:

«Από 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν αλλά μόνο για essential travel δηλαδή μόνο για ταξιδιώτες που έχουν συγκεκριμένους σκοπούς.

Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μ.Βρετανία και για την Τουρκία ανεξαρτήτως της λίστας της EASA και αυτό είναι κάτι που πρέπει αυτήν τη στιγμή να τονιστεί.

Για τις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιτρέπονται όλες οι πτήσεις αλλά διατηρείται η απαγόρευση από τις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ.Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις απαγορεύεται ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για τα σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα, ώστε είτε ιδιωτικά είτε επαγγελματικά σκάφη, να μπορούν να έρθουν στη χώρα μας και να μείνει το πλήρωμα σε καραντίνα.

Αναφορικά με τις χερσαίες αφίξεις, από 15 έως 30 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία, Β.Μακεδονία, πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων ενώ θα ανοίξουν τα σύνορά μας με Βουλγαρία και με αυτόν τον τρόπο ένα πρώτο τουριστικό ρεύμα αναμένεται να ξεκινήσει.

Από 1η Ιουλίου επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις θα υπάρξει άρση των περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Από 30/6 θα επανεξεταστεί τι θα ισχύσει για την Τουρκία.

Από 1η Ιουλίου για τις θαλάσσιες αφίξεις επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία και σε επόμενο διάστημα ενδεχομένως να αρχίσει και η κρουαζιέρα.

Τα σημεία εισόδου

Τα αεροδρόμια ανοίγουν από 1η Ιουλίου όλα χωρίς εξαίρεση.

Στα σημεία εισόδου των οδικών συνδέσεων, μιλάμε για 7 σημεία οδικών συνδέσεων που θα ενεργοποιηθούν: η Κακαβιά, η Κρυσταλλοπηγή, οι Εύζωνοι, ο Προμαχώνας, η Νυμφαία, οι Καστανιές και οι Κήποι.

Όσον άφορα τα σημεία πρώτης εισόδου επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, εκεί έχουμε τα λιμάνια του Πειραιά, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, του Βόλου, του Κατάκολου και το εμπορικό λιμάνι της Ρόδου και τέλος υπάρχουν οι δύο συνδέσεις της χώρας για ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το εξωτερικό, το λιμάνι της Πάτρας και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας».

Μέτρα Προληπτικού Ελέγχου

Όσον αφορά τις αφίξεις από 15/6 μέχρι 30/6:

Όσα αεροδρόμια είναι εκτός λίστας EASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια των πτήσεων, εκεί θα έχουμε δειγματοληπτικά τεστ -γιατί υπενθυμίζω ότι είναι αεροδρόμια που βρίσκονται σε σχετικά ασφαλείς περιοχές- και μια πρώτη μέρα μέχρι να πάρει κάποιος το αποτέλεσμα θα υπάρχει ένας σχετικός αυτοπεριορισμός στο ξενοδοχείο, που έχει επιλέξει να πάει ο ταξιδιώτης.

Θα επιβάλλεται 14 μέρες καραντίνα για κάθε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό.

Ο ταξιδιώτης που έρχεται από τις πιο δύσκολες χώρες και από τα αεροδρόμια που είναι στη λίστα της EASA ο αυτοπεριορισμός θα πρέπει να είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για μια νύχτα μέχρι να παρθεί το τελικό αποτέλεσμα του ελέγχου και στην περίπτωση που υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί κάποιος να προχωρήσει στον προορισμό τον οποίο έχει αποφασίσει να πάει.

Διαβάστε επίσης: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά – Αερομεταφορές σε κάψουλες, κινητές μονάδες και πλωτές διακομιδές

Από 1 Ιουλίου: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) είτε μέσω διαδικτύου, είτε εφαρμογής ή και σε χαρτί, τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.

Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών, όπου θα διαμένουν 14 μέρες όσοι έχουν βγει θετικοί στον ιό.

Το σχέδιο για τα νησιά

Στην υγειονομική θωράκιση των νησιών προχωρά το υπουργείο Υγείας, επιδιώκοντας να περιφρουρήσει την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών. Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η αξιοποίηση πλωτών μονάδων που θα διενεργούν διαγνωστικά τεστ και θα βοηθούν στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι δομές υγείας και λαμβάνεται μέριμνα για τη διασύνδεση των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς.

Το σχέδιο για το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό περιλαμβάνει ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας, και των αεροδιακομιδών καθώς και περισσότερα διαγνωστικά τεστ.

Στα νησιά υπάρχει η δυνατότητα για 674 απλές κλίνες και 79 στις μονάδες εντατικής θεραπείας για περιστατικά κοβιντ 19 ενώ έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας σε όλα τα κέντρα και τις δομές για να λειτουργούν 24 ωρες το 24 ωρο.

Κινητές και πλωτές ομάδες υγείας θα διενεργούν τεστ και θα βοηθούν στην ιχνηλάτηση. Παράλληλα θα υπάρχουν διασυνδέσεις των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς του κοροναιού.