Ακόμη περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση στη Λιβύη με την Τουρκία η οποία, ενώ δηλώνει διατεθειμένη να υποστηρίξει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, την ίδια ώρα φροντίζει να εδραιώσει την παρουσία της εκμεταλλευόμενη την αντεπίθεση των δυνάμεων του Αλ Σάρατζ κατά του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Άγκυρα που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη σύγκρουση της Λιβύης επιχειρεί τώρα να εγκαθιδρύσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην αφρικανική χώρα, σχεδιάζοντας δύο βάσεις στις πόλεις Βατίγιε και Τρίπολη.

Η παραχώρηση των δύο αυτών βάσεων δε, συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Σάρατζ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Οι δύο βάσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η πρώτη βάση (Βατίγιε) της Τουρκίας θα είναι αεροπορική και θα φιλοξενεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η δεύτερη και πάλι αεροπορική σε περιοχή της Τρίπολης.

Το επόμενο βήμα είναι η ναυτική βάση στη Μισράτα. «Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των προκλήσεων της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στη Λιβύη θεωρείται στρατηγική. Επομένως, το λιμάνι της Μισράτα αναμένεται να μετατραπεί σε μία μόνιμη ναυτική βάση για την Τουρκία» αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, «η θαλάσσια αυτή περιοχή θεωρείται η πλουσιότερη σε απόθεμα πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος κι αυτό το κομμάτι θα το ελέγχει τώρα η Τουρκία. Η παρουσία τουρκικών πλοίων θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλεια των γεωτρήσεων στην περιοχή».

Εκκαθάριση ναρκών

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ομάδες υποβρύχιων καταστροφών (SAS/SAT) της Τουρκίας έχουν ήδη μεταβεί στη Λιβύη προκειμένου να εκκαθαρίσουν από νάρκες τις περιοχές, από τις οποίες έχουν υποχωρήσει οι δυνάμεις του Χαφτάρ, ειδικά νότια της Τρίπολης.

Η Τουρκία θα παράσχει επίσης βοήθεια στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του ηλεκτρικού και της υδροδότησης στη Λιβύη.