Την απόφαση να δοθεί παράταση μέχρι τον Οκτώβριο στις άδειες παραμονής των προσφύγων και μεταναστών έλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως τόνισε ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης προχώρησε σε δηλώσεις έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, όπου για τρεις μέρες συγκεντρώνονταν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η εικόνα στην οδό Κατεχάκη είναι καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι δόθηκε παράταση στις ισχύουσες άδειες μέχρι τις 30/9, προκειμένου να μην συγκεντρώνεται κόσμος έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, ενώ τόνισε ότι όλη η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά -αγνοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όπου απαιτείται παρουσία του πρόσφυγα ή μετανάστη για την ανανέωση της άδειας παραμονής, αυτό θα γίνεται στις δομές φιλοξενίας και όχι στα κεντρικά της Υπηρεσίας Ασύλου.

Εικόνες ντροπής στις υπηρεσίες ασύλου

«Είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσουμε σε όλο αυτό τον κόσμο ότι οι διαδικασίες πλέον γίνονται ψηφιακά. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες έχουν αυτή την προσωπική ανασφάλεια και θέλουν να έρθουν οι ίδιοι εδώ, για να τους δώσουμε μια πληροφορία η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο διαδίκτυο» ήταν η χθεσινή δήλωση του υπουργού για τις ντροπιαστικές εικόνες στις υπηρεσίες ασύλου, επιχειρώντας να πετάξει το «μπαλάκι» της ευθύνης στους πρόσφυγες που καταφτάνουν -ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις, που κατασκηνώνουν- στα γραφεία.

Εδώ και τρεις μέρες η κατάσταση παραμένει η ίδια, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα παρθούν μέτρα και θα βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα.

Εκατοντάδες άλλωστε που αφού έχουν ταλαιπωρηθεί από την αναμονή, διανυκτερεύουν έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας ώστε να κρατήσουν τη σειρά τους.

Η διαδικασία για κάθε μετανάστη που έχει περάσει το κατώφλι υπηρεσίας του υπουργείο Μετανάστευσης είναι γνωστή: όποιος καταφτάνει γράφει το όνομά του σε μια αυτοσχέδια λίστα, πριν ακόμα ανοίξει η υπηρεσία -μια απόπειρα αυτοοργάνωσης θα έλεγε κανείς- ώστε να διατηρηθεί μια προτεραιότητα μόλις ανοίξει η υπηρεσία.

Αποδεικνύεται έτσι το φιάσκο της κυβέρνησης δεδομένου ότι ούτε ένα μέτρο απολύτως δεν εφαρμόζεται, είτε αυτό είναι να διανέμει μάσκες, είτε ακόμα και να πραγματοποιεί θερμομέτρηση στους πρόσφυγες, τους οποίους άλλωστε φαίνεται να τους αντιμετωπίζει σαν «υγειονομική βόμβα».