Σε «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με όσα υποστήριξε για τη συμφωνία που υπήρχε το 2016 μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, στο  Οικονομικό  Forum των Δελφών αναφέρθηκε και στην συμφωνία που υπέγραψε χθες η Ελλάδα με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την συμφωνία με την Ιταλία και πρόσθεσε: «Είναι εξέλιξη που θα μπορούσαμε να την έχουμε το 2016. Εμείς την χαιρετίζουμε…Είχαμε συμφωνήσει τα ίδια τότε με τον Τζεντιλόνι, να ψαρεύουν οι Ιταλοί στα 6-12 μίλια και να έχουν επήρεια τα νησιά. Ο Κοτζιάς είπε τότε ότι θα δεχθούμε κριτική από την αντιπολίτευση. Τώρα εμείς δίνουμε έγκριση…Υπάρχει μία σοβαρή διαφορά με το 2016: τότε δεν υπήρχε το τουρκο-λυβικό σύμφωνο…Η συμφωνία κλείνει με συμβιβασμούς όχι τραγικούς. Θα μπορούσε και με την Αλβανία να κλείσει η συμφωνία».

Κοτζιάς: Δεν αληθεύουν όσα είπε ο Τσίπρας

«Επί δύο χρόνια κάναμε συστηματική δουλειά για τη συμφωνία και η κυβέρνηση φοβήθηκε και δεν προχώρησε», είπε ο κ. Κοτζιάς. «Με την ΑΟΖ δεν επεκτείνεται η Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει καταλάβει ακόμη τη διαφορά» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στον συμβιβασμό δίνεις και παίρνεις, η Ιταλία παίρνει περισσότερα από μας» σημείωσε μιλώντας στο Open.

Ο κ. Κοτζιάς όμως απάντησε και στα όσα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Δεν αληθεύει αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας. Πολύ λυπάμαι. Καταφεύγει συχνά σε μισές αλήθειες. Δεν είπα δεν το κάνουμε. Είπα θα κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αφού κλείσουμε τους κόλπους».