Για τις τελευταίες ελληνοτουρκικές προκλήσεις αλλά και τα θέματα της οικονομίας μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «MEGA Mag».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε αρχικά πως δεν χρειάζεται στον δημόσιο λόγο να επικεντρωνόμαστε στις προκλήσεις της Τουρκίας διότι με αυτόν τον τρόπο παίζουμε το παιχνίδι της, άθελά μας.

Η Τουρκία βλέπει πως η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι η Τουρκία πως ξεκινά την τουριστική περίοδο με πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από την Τουρκία. Παράλληλα η οικονομία της χώρας υπέστη πολύ μικρότερο πλήγμα το πρώτο τρίμηνο του 2020 από την τουρκική, ενώ η Ευρώπη στηρίζει έμπρακτα την Ελλάδα. Συνεπώς τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά για την Ελλάδα, κάτι που δεν ισχύει για την Τουρκία, είπε μεταξύ άλλων.

«Έχουν κάθε λόγο να προκαλούν φασαρία κι εμείς κάθε λόγο να μην προκαλούμε φασαρία» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις τελευταίες προκλήσεις τόνισε: «Αν επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την εθνική μας κυριαρχία μας θα κάνουμε αυτό που επιβάλει η ιστορία και το καθήκον μας.

Εάν φθάσει η Τουρκία σε σημείο να στείλει πλοίο και να κάνει γεώτρηση μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην ελληνική ΑΟΖ – εκείνη που θεωρούμε ότι έχουμε βάσει του διεθνούς δικαίου – θα είναι αμιφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είμαστε Έλληνες, έχουμε ιστορία χιλιάδων ετών και ξέρουμε τι κάνουμε όταν εισβάλει κάποιος στην πατρίδα μας. Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι και αποφασισμένοι».

Σχετικά με το αν χρειάζεται σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το τουρκικό, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε πως δεν είναι απαραίτητο καθώς στην Ελλάδα υπάρχει ενότητα ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα έναντι της Τουρκίας.

Για την οικονομία

Στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε πολύ μεγάλη επιτυχία τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2020 και εξήγησε πως ενώ στην Ευρωζώνη σημειώθηκε ύφεση κατά μέσο όρο 3,2%, η Ελλάδα κατάφερε να είναι στην πρώτη ταχύτητα με ύφεση 0,9%.

Όπως είπε, αυτό συνέβη γιατί ο Ιανουάριος και Φεβρουάριος είχαν ξεκινήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ενώ αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, το 2020 θα είχε κινηθεί πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την νέα καμπάνια για το τουριστικό προϊόν σημειώνοντας την εξαιρετική δουλειά που έγινε χωρίς έξοδα για το ελληνικό δημόσιο.

«Ο τουρισμός αρχίζει και κινείται, οι κρατήσεις αυξάνουν και πολλά ξενοδοχεία ανοίγουν γιατί βλέπουν πως θα έχουν πελάτες» επισήμανε.

Από την άλλη πλευρά αναγνώρισε πως από την στιγμή που θα έχουμε ύφεση θα υπάρξουν και απολύσεις και μειώσεις μισθών. Οι μειώσεις όμως θα είναι μικρότερες από ό,τι θα ήταν αν δεν γινόταν η παρέμβαση της κυβέρνησης με τα μέτρα που έλαβε, σχολίασε.

Ανέλυσε επίσης τα σχέδια της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ειδικότερα για το θέμα της ρευστότητας τόνισε πως «πιέζουμε τις τράπεζες» κάτι που όπως είπε φέρνει αποτέλεσμα. Ενδεικτικά τόνισε, για τον Μάιο μέσα από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ εκταμιεύθηκαν δάνεια 1 δισ. ευρώ. Ενώ «τις επόμενες εβδομάδες θα φθάσουμε να έχουμε δώσει 12 δισ. ρευστότητα».

Αναφέρθηκε επίσης στην μέριμνα που έχει ληφθεί για τις δόσεις των δανειοληπτών ως προς την πρώτη κατοικία αλλά και στο τι θα γίνει με τις μειώσεις φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ.

«Είμαι ιδεολογικά κατά των υψηλών φόρων αλλά πρέπει να στηριχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα» είπε χαρακτηριστικά.

«Και στην οικονομία θα καταπλήξουμε τον κόσμο και όλοι θα λένε πώς τα κατάφερε η Ελλάδα όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην οικονομία» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.