Με έμφαση στην υγειονομική ασφάλεια και τις ομορφιές του ελληνικού τοπίου, παρουσιάστηκε η καμπάνια «Restart Tourism» στο Ζάππειο και οι Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.

Η καμπάνια που έγινε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού σχεδιάστηκε από την Marketing Greece και τον Steve Vranakis, CCO της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η νέα καμπάνια του ελληνικού τουρισμού έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, που κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να δημιουργήσει θετική φήμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη προλόγισε την εκδήλωση και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσιάζει την στρατηγική της Ελλάδας γι’ αυτό το φετινό – διαφορετικό – καλοκαίρι.

Το σποτ για τον ελληνικό τουρισμό

To κεντρικό μήνυμα του φετινού σποτ για τον ελληνικό τουρισμό είναι ότι το «ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα».

Πρόκειται για μία ιδέα, ένα συναίσθημα το οποίο μπορεί να αισθανθεί κάποιος χωρίς να βρίσκεται απαραίτητα στην Ελλάδα.

Έτσι, και για τους ταξιδιώτες που δεν θα μπορέσουν να έρθουν φέτος στη χώρα μας, το σποτ καταλήγει με τη φράση «Απολαύστε το ελληνικό καλοκαίρι όπου και αν βρίσκεστε».

Υπουργείο Τουρισμού@MinTourGR

Being with the people you love, connecting with nature, feeling free. That’s Greek Summer.

Ενσωματωμένο βίντεο
23 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχία με την οποία αντιμετώπισε την κρίση του κοροναϊού, η οποία άλλαξε πολλά πραγμάτα για την υγεία μας και για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η επιτυχία αυτή οδήγησε επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στη νέα οικονομική κανονικότητα, καθώς από τις 15 Ιουνίου αρχίζει να υποδέχεται πτήσεις από αεροδρόμια στην ευρωπαϊκή λίστα της EASA με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα – εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα – τον Ιούλιο η Ελλάδα να ανοίξει σε όλες ή τουλάχιστον τις περισσότερες χώρες, πάντα κάνοντας δειγματοληπτικά τεστ στους επισκέπτες.

«Οι επισκέπτες θα έρθουν σε μια ίδια και ταυτόχρονα διαφορετική Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Ανοίγουμε σταδιακά, αλλά με αισιοδοξία το καλοκαίρι αυτό τις πόρτες και τα παράθυρα της Ελλάδας στον κόσμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως το σποτ που παρουσιάστηκε «είναι πολύ ευρηματικό».

Υπογράμμισε ότι στόχος δεν είναι να διαφημίσουμε και να υπερηφανευτούμε για την επιτυχία της χώρα μας απέναντι στον κοροναϊό, αλλά να παρουσιάσουμε την Ελλάδα ως έναν προορισμό με διαφορετική ματιά.

«Η καμπάνια αυτή δεν επενδύει μόνο στο 2020 αλλά βλέπει παραπέρα. Θα ετοιμάσουμε την αντεπίθεση της Ελλάδας από το 2021 και μετά», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είπε στους εργαζόμενους στον τουρισμό

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Το κυριάρχο συναίσθημα είναι η αβεβαιότητα, ο φόβος. Τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι; Που θα πάει η οικονομία; Τι θα γίνει το χειμώνα; Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να ελαφρύνουμε τους εργαζόμενους. Οι εργοδότες να εκμεταλλευτούν τα σχήματα αυτά για να διαφυλάξουν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας φέτος το καλοκαίρι. Είμαστε πάντα έτοιμοι να προσθέσουμε και να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού αλλά και τους συναφείς κλάδους. Το κράτος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του με ένα πρωτοφανές πακέτο, για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας».

Πρόσθεσε πως σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Τουρισμού για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

«Είναι σίγουρα πλεονασμός να ξαναπούμε ότι φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι τα περιμέναμε και το φετινό καλοκαίρι θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό το οποίο σχεδιάζαμε. Η πανδημία άλλαξε πολλά πράγματα. Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της υγείας μας. Επέφερε μια βαθιά, ελπίζουμε πρόσκαιρη, οικονομική κρίση. Μας έκανε όλους να επαναξιολογήσουμε προτεραιότητες, τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο με τον οποίον εργαζόμαστε.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η βιομηχανία του Τουρισμού είναι αυτή η οποία χτυπήθηκε και χτυπιέται πιο έντονα από την κρίση αυτή της πανδημίας. Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο σταμάτησαν πρακτικά να ταξιδεύουν. Χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και η τουριστική βιομηχανία ουσιαστικά παρέλυσε. Όλα αυτά, όμως, αρχίζουν πια να αλλάζουν.
Στην Ελλάδα τα καταφέραμε καλά στο να αντιμετωπίσουμε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τα καταφέραμε καλά γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί και ακούσαμε τις συμβουλές των ειδικών, και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία συντάχθηκε πίσω από ένα οργανωμένο σχέδιο. Επιδείξαμε μια νέα συλλογικότητα και μια νέα εμπιστοσύνη στο κράτος, που δεν είναι τίποτα διαφορετικό από την ίδια τη συλλογική μας έκφραση.
Και ακριβώς αυτή η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μας επέτρεψε, μας επιτρέπει σταδιακά να επανερχόμαστε στη νέα οικονομική κανονικότητα, απελευθερώνοντας σταδιακά -και πάντα ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών- διάφορους κλάδους της οικονομικής ζωής. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτήν τη διαδικασία ο σημαντικότατος κλάδος του Τουρισμού. Κλάδος από τον οποίον η ελληνική οικονομία είναι πολλαπλώς εξαρτημένη.
Έχουμε μιλήσει και έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά -και γνωρίζετε και εσείς καλύτερα από εμένα- ποιο είναι το σχέδιό μας για τη σταδιακή απελευθέρωση της διαδικασίας εισόδου στη χώρα. Πώς ξεκινάμε από τις 15 Ιουνίου με το να υποδεχόμαστε πτήσεις από χώρες, από αεροδρόμια μάλλον για να είμαι πιο ακριβής, τα οποία βρίσκονται στην ευρωπαϊκή λίστα της EASA με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αυτοί οι επισκέπτες θα μπορούν να έρθουν στη χώρα και να υποβάλλονται μόνο σε δειγματοληπτικά τεστ. Και από 1 Ιουλίου ελπίζουμε να μπορούμε -και θα μπορέσουμε- να επεκτείνουμε αυτό το άνοιγμα στις περισσότερες, σχεδόν σε όλες τις χώρες εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, και να περάσουμε πάλι σε μία νέα πραγματικότητα όπου θα κάνουμε στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ, ταυτόχρονα όμως όντας ανοιχτοί για τους φίλους μας από όλα τα μέρη του κόσμου που θα θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
Θα έρθουν σε μία Ελλάδα η οποία θα είναι ίδια, αλλά και ταυτόχρονα διαφορετική. Θα είναι διαφορετική, διότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα βασικά υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία, για να μπορούμε πάνω απ’ όλα όλοι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Η προστασία της δημόσιας υγείας, η ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και η ασφάλεια των εργαζόμενων στον Τουρισμό παραμένουν η πρώτη μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ουσιαστικά το καλοκαίρι βρισκόμαστε έξω. Βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους. Και όλοι οι ειδικοί μας λένε ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού σε εξωτερικούς χώρους μειώνονται δραματικά. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι με την απαραίτητη υπευθυνότητα και με την απαραίτητη προσοχή. Θα επιμείνω πάρα πολύ. Ξέρω ότι μιλάω σε ανθρώπους οι οποίοι είναι επαγγελματίες του Τουρισμού και έχουν στηρίξει τον τουρισμό πολλές δεκαετίες τώρα, έχοντας κάνει την Ελλάδα αυτόν τον τουριστικό προορισμό που είναι. Θα πρέπει πάνω απ’ όλα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Θα είμαστε αυστηροί στους ελέγχους που θα κάνουμε σε αυτό το επίπεδο, διότι είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι θα απασχοληθούν στον κλάδο του Τουρισμού ολόκληρο το καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι, λοιπόν, αυτό ανοίγουμε σταδιακά αλλά με αισιοδοξία τις πόρτες και τα παράθυρα της Ελλάδος στον κόσμο. Δεν διαφημίζουμε και δεν υπερηφανευόμαστε για την επιτυχία μας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Παρουσιάζουμε την Ελλάδα ως έναν προορισμό τον οποίον κάποιος μπορεί να αρχίσει να τον βλέπει μέσα από μία διαφορετική ματιά. Όντως βρήκα και εγώ πολύ ευρηματικό το σποτ, έχοντας κάνει πολλές συζητήσεις και με τα στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού και με την Marketing Greece και με τον Steve Vranakis, τι τελικά είναι η Ελλάδα σε αυτόν τον κόσμο ο οποίος αντιμετωπίζει αυτήν την τόσο διαφορετική και τόσο μεγάλη πρόκληση. Και σίγουρα είναι κάτι περισσότερο απλά από τον ήλιο και τη θάλασσα.
Σε αυτές τις καλοκαιρινές διακοπές -που ίσως φέτος όλος ο κόσμος τις έχει ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ- να είναι μια ευκαιρία συλλογικού, αλλά και ατομικού αναστοχασμού, για το ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Σε αυτές τις διακοπές θα εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο την έννοια της ελευθερίας, καθώς ήμασταν συνειδητά περιορισμένοι για εβδομάδες ολόκληρες, για να προστατεύσουμε την ατομική και τη συλλογική μας υγεία. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι με άλλα λόγια μια ευκαιρία να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό το οποίο θέλουμε να επικοινωνήσουμε είναι ότι το καλοκαίρι δεν είναι απλά μια εποχή, είναι μια αντίληψη, μια ματιά στα πράγματα. Άρα, αυτή η ματιά στα πράγματα μπορεί να μας συνοδεύει όλη τη σεζόν.
Βέβαια μπορεί κανείς να βιώσει και αυτήν την εμπειρία -αυτό που μπορώ να σας πω ακούγεται και ολίγον οξύμωρο- χωρίς κατ’ ανάγκη να επισκεφτεί την Ελλάδα. Το λέω αυτό γιατί ξέρουμε -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- ότι φέτος ο αριθμός των επισκεπτών που θα έρθουν στην πατρίδα μας θα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα 33.000.000 που ήρθαν πέρυσι. Πόσο μειωμένος δεν το ξέρουμε, κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία ακριβή πρόβλεψη. Θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα και δεν θα μπορούν να το κάνουν είτε γιατί για κάποιο λόγο δεν θα μπορούν να έρθουν είτε γιατί δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Αλλά αυτή είναι μια καμπάνια η οποία δεν επενδύει μόνο στο 2020, αλλά βλέπει και παραπέρα, βλέπει στο ’21, βλέπει στο ’22. Βλέπει στη δυνατότητα την οποία έχουμε και την οποία πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί αυτήν τη δύσκολη χρονιά για να την περάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Και να ετοιμάσουμε τη μεγάλη αντεπίθεση του ελληνικού Τουρισμού, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον έχουμε τελειώσει πια οριστικά με την πανδημία, από το 2021 και μετά.
Και ακριβώς αυτή την εικόνα μιας χώρας, η οποία μπορεί να συνδυάζει τη λογική με το συναίσθημα, τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό στην αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς κρίσης με αυτό το αίσθημα χαλαρότητας, χαράς, ευτυχίας που το ελληνικό καλοκαίρι πιστεύω ότι προσφέρει σε όλους μας, αυτήν την εικόνα είναι που θέλουμε σήμερα να μεταδώσουμε στο εξωτερικό.
Δεν θα κάνουμε πολλά πράγματα. Θα υποστηρίξουμε την καμπάνια μας με ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα και πιστεύω ότι θα σεβαστούμε αυτό το οποίο είπε η Ιωάννα, την ανάγκη να είμαστε λιτοί, δωρικοί σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, σε αυτήν τη δύσκολη εποχή για τον πλανήτη ολόκληρο. Δεν είναι εποχή για φανφάρες, ούτε για μεγάλα λόγια. Όμως ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και ξέρουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε.
Θέλω να απευθυνθώ, κλείνοντας, ειδικά στους εργαζόμενους στο χώρο του Τουρισμού. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι σήμερα το κυρίαρχο συναίσθημα στη χώρα μετά την ικανοποίηση, την οποία πιστεύω ότι δικαιολογημένα πήραμε από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, είναι η αβεβαιότητα, ο φόβος τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι, πού θα πάει η οικονομία μας, ποια θα είναι τα εισοδήματα του νοικοκυριού, των ανθρώπων οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τον Τουρισμό, τι θα γίνει το χειμώνα, πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι να τα βγάλουν πέρα.
Θέλω να γνωρίζετε ότι ως κυβέρνηση έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υποστηρίξουμε πάνω απ’ όλα τον κόσμο της εργασίας. Και όλα τα σχήματα τα οποία έχουμε προτείνει, κυρίως το σχήμα «Συνεργασία», αποσκοπούν ακριβώς εκεί. Και θέλω να ενθαρρύνω, για ακόμα μία φορά, τους επαγγελματίες του Τουρισμού να εκμεταλλευτούν τα σχήματα αυτά έτσι ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας φέτος το καλοκαίρι. Αυτή είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα.
Και θέλω να γνωρίζετε ότι στεκόμαστε δίπλα σας όποτε κρίνουμε και αξιολογώντας με δυναμικό τρόπο τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, είμαστε πάντα έτοιμοι να προσθέσουμε και άλλα όπλα στη φαρέτρα μας, θα έχουμε δεδομένα πολύ σύντομα. Και εδώ πέρα είμαστε, εφόσον χρειάζεται, να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον κλάδο του Τουρισμού και βέβαια τους συναφείς κλάδους, της Εστίασης, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού.
Αλλά, πάνω απ’ όλα η ευθύνη την οποία έχουμε να διαχειριστούμε αυτή τη στιγμή είναι μία ευθύνη συλλογική. Το κράτος κάνει ότι περνάει από το χέρι του με ένα πρωτοφανές πακέτο οικονομικής στήριξης για τα ελληνικά δεδομένα, για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και την πραγματική οικονομία και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το οποίο ανακοινώθηκε μόλις χθες, έχει ήδη δεχθεί πάρα-πάρα πολλά αιτήματα. Υπάρχει μία ανάγκη για στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και σε αυτό αποσκοπούσε και αποσκοπεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή και το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ και το εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Και βέβαια θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας -και θα γίνουν ανακοινώσεις σύντομα και από το Υπουργείο Τουρισμού- για να στηρίξουμε και τον εσωτερικό Τουρισμό. Φέτος είναι μία ευκαιρία γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας που μπορούν και θέλουν να κάνουν διακοπές, να ανακαλύψουμε και πάλι τις ομορφιές της πατρίδας μας και να δούμε το ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μία τελείως διαφορετική ματιά.
Εύχομαι και ελπίζω το σποτ αυτό να είναι καλοτάξιδο. Η τουριστική σεζόν να πάει όσο καλύτερα γίνεται σε αυτήν τη δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη, μοναδική συγκυρία. Από την πρώτη στιγμή αποφύγαμε να θέσουμε ποσοτικούς στόχους και να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για το ύψος, το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης που είχαμε μπροστά μας. Τα στοιχεία βέβαια του πρώτου τριμήνου, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, μέσα στο μεγάλο οικονομικό πόνο τον οποίον όλη η ελληνική κοινωνία βιώνει σήμερα, ήταν σχετικά -το τονίζω αυτό- σχετικά ενθαρρυντικά.
Μια ύφεση της τάξης του 0,9% όταν η μέση Ευρωπαϊκή ύφεση είναι της τάξης του 3,8% για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αυτό λέει σε μένα, αλλά και σε οποιονδήποτε νομίζω έχει κοινή λογική, ότι η ελληνική οικονομία συνάντησε την κρίση του κορονοϊού με μεγάλη ορμή, ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν πολύ καλοί μήνες και ο Μάρτιος δεν ήταν τόσο άσχημος όσο τον περίμεναν. Το δεύτερο τρίμηνο προφανώς θα είναι ένα πάρα-πάρα πολύ δύσκολο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία και ελπίζουμε ότι από το τρίτο τρίμηνο τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα.
Ευχόμαστε, λοιπόν, και ελπίζουμε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε επισκέπτες πάνω απ’ όλα με ασφάλεια. Πάνω απ’ όλα με ασφάλεια, που είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, αλλά να τους δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι και τις εμπειρίες που προσφέρει και να δουν την Ελλάδα μέσα από μία διαφορετική ματιά.
Και αυτό το καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2020, για λόγους ίσως διαφορετικούς από αυτούς που θα φανταζόμασταν πριν από τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι μήνες, όταν σχεδιαζόταν η καμπάνια για το πώς φανταζόμασταν ότι θα ήταν τα πράγματα, να είναι ένα καλοκαίρι που για άλλους λόγους, όμως εξίσου αισιόδοξους λόγους, θα τους μείνει πραγματικά αξέχαστο».