Εντεκα χιλιάδες ιδιοκτήτες στον Δήμο της Αθήνας που διαθέτουν περισσότερα από 20.000 ακίνητα δεν δήλωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο. Τώρα, που ξεκίνησε η ανάρτηση για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, έχουν μια ακόμη ευκαιρία να το κάνουν, αφού η δήλωση (πέρα από το γεγονός ότι η μη διενέργειά της κοστίζει λόγω προστίμων) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, έκδοση οικοδομικής άδειας). Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν και 2.000 αδήλωτα οικόπεδα – ακόμη και με κτίσματα αγνώστου ιδιοκτήτη στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Στο μεταξύ, πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες (για την ακρίβεια 542.988) θα πρέπει να καθίσουν από σήμερα (η σημερινή ημέρα είναι πρεμιέρα για την ανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας) μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών τους προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της επικοινωνίας τους και να ελέγξουν, επιβεβαιώσουν / διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Η όλη διαδικασία γίνεται – για πρώτη φορά – πλήρως ηλεκτρονικά. Ωστόσο, και οι ιδιοκτήτες που δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία δεν πρέπει να νιώθουν ανασφάλεια, αφού θα μπορούν (μόνο μετά από ραντεβού) να επισκέπτονται το Γραφείο Κτηματογράφησης – που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Αν και η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από το πρωί, πάντα υπάρχουν ορισμένες πτυχές στη διαδικασία που προκαλούν… ανησυχία στους ιδιοκτήτες. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις διευκρινίσεις προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να ξέρουν πώς θα κινηθούν με σιγουριά τους επόμενους δύο μήνες (τέσσερις για τους κατοίκους του εξωτερικού και το Δημόσιο) που διαρκεί η ανάρτηση (αναλυτικά όλη η διαδικασία της ανάρτησης στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής 29 Μαΐου 2020), αλλά και τι πρέπει να κάνουν οι 11.000 ιδιοκτήτες που «ξέχασαν» να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος αφορά μόνο σφάλμα πληκτρολόγησης (π.χ. στοιχεία τίτλου, εκδότη, στοιχεία μεταγραφής, χρήση, αριθμό κτιρίου στον τίτλο ή ορόφου στον τίτλο) και αλλαγή ταυτότητας. Ολες οι υπόλοιπες κατηγορίες σφαλμάτων συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση διόρθωσης στοιχείων.

Προσοχή: δεν αποτελεί αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος η αίτηση που αφορά τη θέση, το σχήμα, τα όρια και το εμβαδόν του γεωτεμαχίου, δηλαδή τα γεωμετρικά του στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων με κόστος πέντε ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων υποβάλλεται ανά ακίνητο.

1η) Ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν αλλά δεν παρουσιάζονται στην ανάρτηση.

Αυτό σημαίνει πως είτε τα δικαιώματα δεν εντοπίστηκαν είτε η δήλωση ήταν ελλιπής και απορρίφθηκε ή προκρίθηκε άλλο δικαίωμα έναντι του ενδιαφερομένου. Στην περίπτωση αυτή, κατά την είσοδο στο Κτηματολόγιο (στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες) θα εμφανίζεται το μήνυμα: «Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα για τον κάτοχο του συγκεκριμένου ΑΦΜ».

Εδώ, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα πρέπει να καλέσει το τηλεφωνικό κέντρο 2100 10 10 10 για να κλείσει ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Σημείωση: Η κτηματολογική βάση της ανάρτησης περιλαμβάνει τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2019. Οι δηλώσεις που έγιναν μετά δεν περιλαμβάνονται διότι βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας, το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί σε επόμενο διάστημα.

2η) Τι γίνεται στην περίπτωση όπου στην κτηματολογική βάση της ανάρτησης έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία που σας αφορούν, για τα οποία δεν έχετε υποβάλει αίτηση.

Αυτό σημαίνει ότι αυτά προέκυψαν από τη συλλογή άλλων στοιχείων. Εφόσον συνεχίζετε να είστε δικαιούχος, οφείλετε να υποβάλετε δήλωση καταβάλλοντας το προβλεπόμενο πάγιο τέλος, ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr μέσα από την εφαρμογή «Ε-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

3η) Εάν έχετε υποβάλει δήλωση αλλά δεν έχετε καταβάλει το πάγιο τέλος.

Η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας: για τις περιπτώσεις που η δήλωση έχει υποβληθεί πριν από τις 2/4/2016 και δεν είχε εξοφληθεί, για την πραγματοποίηση της συνάλληλης θα πρέπει πρώτα να αντικαταστήσετε τον παλιό κωδικό πληρωμής 401 με νέο κωδικό. Από την ηλεκτρονική σελίδα μπορείτε να εκτυπώσετε το νέο έντυπο οφειλής.

4η) Τι ισχύει για τις αιτήσεις διόρθωσης;

Αυτές υποβάλλονται ανά ακίνητο και συνοδεύονται από τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

5η) Σε περιπτώσεις συνδικαιούχων;

Παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης και υποβολής αίτησης διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων από έναν μόνο εξ αυτών, με μοναδική υποχρέωση την επισύναψη στην αίτηση είτε υπεύθυνων δηλώσεων των λοιπών δικαιούχων είτε δηλώσεων ενώπιον συμβολαιογράφου.

Τελευταία ευκαιρία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργο Δημητρίου, 11.000 ιδιοκτήτες (για την ακρίβεια 10.979) δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους που διαθέτουν στον Δήμο της Αθήνας το 2008.

Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Και ο πιο γρήγορος τρόπος προκειμένου να γλιτώσουν χρήμα και χρόνο είναι να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση στο Κτηματολόγιο (στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr).

Πώς μπορεί να το κάνει αυτό ένας ιδιοκτήτης; Συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς Τaxisnet και συμπληρώνει τη δήλωση ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια, επισυνάπτει σε ψηφιακή μορφή τίτλο (π.χ. συμβόλαιο), τοπογραφικό διάγραμμα (αν υπάρχει), δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου, έγγραφο με τον ΑΦΜ του (π.χ. εκκαθαριστικό, λογαριασμό ΔΕΗ κ.λπ.). Σειρά έχει μέσω της σχετικής εφαρμογής το τέλος της κτηματογράφησης, η καταβολή του τέλους ηλεκτρονικά, η εκτύπωση του «προσωρινού αποδεικτικού πληρωμής δήλωσης», ενώ θα λάβει ηλεκτρονικά το «αποδεικτικό υποβολής δήλωσης» μόλις ελεγχθεί.

Σε ειδικές περιπτώσεις, αν κάποιος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά, θα πρέπει να καλέσει στο τηλέφωνο 2100 10 10 10 για να κλείσει ραντεβού προκειμένου να πάει στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Υποχρεωτική δήλωση

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, έκδοση οικοδομικής άδειας).

Σημειώνεται πως υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί εκπρόθεσμα η δήλωση (κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης), αλλά στην περίπτωση αυτή προβλέπεται η επιβολή προστίμων. Υπενθυμίζεται πως τον ερχόμενο Ιούλιο θα θεσμοθετηθεί ο νέος τρόπος επιβολής προστίμων στο Κτηματολόγιο.