Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην περιοχή του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μειώθηκε κατά 1,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2009, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί 2,3%, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

Από τις χώρες της G7, το ΑΕΠ μειώθηκε πολύ στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν πιο αυστηρά και εφαρμόστηκαν νωρίτερα, κατά 5,8% και 4,7% αντίστοιχα, έναντι μείωσης 0,1% και 0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Το ΑΕΠ σημείωσε, επίσης, σημαντική πτώση στον Καναδά, τη Γερμανία και τη Βρετανία (κατά 2,6%, 2,2% και 2,0% αντίστοιχα, έναντι αύξησης 0,1%, πτώσης 0,1% και μηδενικής μεταβολής στο προηγούμενο τρίμηνο).

Στις ΗΠΑ, όπου οι περισσότερες πολιτείες επέβαλαν μέτρα παραμονής στο σπίτι στο τέλος Μαρτίου, η μείωση του ΑΕΠ ήταν λιγότερο μεγάλη (1,2% έναντι αύξησης 0,5% στο προηγούμενο τρίμηνο).

Στην Ιαπωνία, όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν λιγότερο αυστηρά, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο έναντι πτώσης 1,9% στο προηγούμενο.

Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,8% και 3,3% αντίστοιχα, έναντι αύξησης 0,1% και 0,2% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 έναντι αύξησης 1,6% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Από τις χώρες της G7, τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν οι ΗΠΑ (0,3%), ενώ η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση (5,4%).

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από