Ο χώρος της τέχνης είναι από αυτούς που έχουν δεχτεί μερικά από τα μεγαλύτερα πλήγματα το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος είναι ότι μία από τις βασικές πηγές εσόδων για τις περισσότερες μορφές τέχνης, που είναι οι ζωντανές παραστάσεις ενώπιον κοινού που έχει πληρώσει εισιτήριο, στις περισσότερες χώρες δεν είναι εφικτή αυτή τη στιγμή, ενώ επηρεάζονται ακόμη και οι πρόβες. Από εμπορικά συγκροτήματα έως τις μεγαλύτερες κλασικές ορχήστρες και τα πιο διάσημα μπαλέτα και όπερες το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Και οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τους καλλιτέχνες και όσους βλέπουμε επί σκηνής. Γύρω από αυτούς επηρεάζεται ένα πλήθος ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού: από τους τεχνικούς μέχρι τις ταξιθέτριες και τους πωλητές εισιτηρίων και από τους ενδυματολόγους μέχρι τους ηλεκτρολόγους, είναι πάρα πολλές οι θέσεις εργασίας που έχουν σήμερα διακυβευτεί. Αλλωστε, ήταν αυτή η πραγματικότητα που πυροδότησε και το κίνημα #SupportArtWorkers.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παγκόσμια μουσική βιομηχανία «στον αέρα» αλλά… «the show must go on»

Την ίδια στιγμή μια άλλη μορφή πρόσβασης στα προϊόντα τέχνης πήρε μεγάλη ώθηση. Το Διαδίκτυο και οι πλατφόρμες live streaming επιτρέπουν τεράστιες δυνατότητες ως προς την πρόσβαση σε προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και νέων εκδοχών ζωντανών παραστάσεων. Αυτό δείχνει και τον τρόπο που η τέχνη μπορεί να ξεπερνά εμπόδια και να βρίσκει τρόπους να φτάνει στο κοινό.

Ταυτόχρονα, για χώρες όπως η Ελλάδα, δείχνει και ένα δρόμο για να μπορέσει να στηριχτεί η εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή. Η υποστήριξη της παραγωγής υλικού για τις ψηφιακές πλατφόρμες, που έχουν πια παγκόσμια απήχηση, είναι μια πραγματική επένδυση στο μέλλον και αποτελεί σε τελική ανάλυση και έναν αναγκαίο τρόπο για το άνοιγμα της υψηλού επιπέδου ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και προς διεθνή ακροατήρια.

Σε μια εποχή ούτως ή άλλως δύσκολη για τους καλλιτέχνες, ιδίως σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, αυτό μπορεί να δώσει μια πραγματική διέξοδο. Σε τελική ανάλυση θα είναι άλλη μια απόδειξη ότι η δύναμη της τέχνης είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε δυσκολία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από