Μαχαίρι στις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση προτίθεται να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κι αυτό διότι σήμερα με ειδικούς όρους και ενίοτε με φωτογραφικές διατάξεις καταστρατηγείται στην πράξη ο βασικός κανόνας που είναι για την κατοικία τα τέσσερα στρέμματα. Για τον λόγο αυτό, από το υπουργείο προσπαθούν να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο αυτήν την πληθώρα των παρεκκλίσεων. Την ίδια ώρα, εγκαταλείπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο για πλήρη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (αφορούν αυτά που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια) με τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης επειδή προσκρούει σε θέματα συνταγματικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις παρεκκλίσεις, όλες οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις θα ενταθούν στο σχέδιο νόμου για θέματα χωροταξίας – πολεοδομίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα.

Οπως ξεκαθαρίζουν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, δεν τίθεται θέμα γενικής κατάργησης των παρεκκλίσεων, μέσω των οποίων κτίζονται και εκτάσεις μέχρι και δύο στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές αλλά να περιοριστούν. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει η έννοια της εκτός σχεδίου δόμησης και της οικοδόμησης εκτός θεσμοθετημένων περιοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο μπαίνουν σε πρώτη φάση οι πολύ μικρές αρτιότητες στις εκτός σχεδίου περιοχές που δίνουν τη δυνατότητα να χτιστούν αγροτεμάχια 750 ή και 1.200 τετραγωνικών μέτρων αντί για τέσσερα στρέμματα που είναι ο βασικός κανόνας στην εκτός σχεδίου δόμηση. Κι αυτό επειδή αυτές οι δύο περιπτώσεις δημιουργούν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

  • Πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η μεταφορά του συντελεστή δόμησης
  • Με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει στην πράξη το νέο πολεοδομικό «εργαλείο»
  • Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ψηφιακής Τράπεζας

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ που κυκλοφορεί