Στην πορεία των ερευνών για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του φονικού ιού στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα δύο παγκόσμιες έρευνες για εμβόλιο είναι στη φάση 2, ενώ 110 είναι σε στάδιο έρευνας. Παράλληλα, εκτίμησε πως πιθανώς στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου, θα έχει βρεθεί θεραπεία.

«Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια, το οποίο έδειξε θετική προοπτική σε δοκιμή με πειραματόζωα, ενώ σε μικρή πρώιμη μελέτη δοκιμάστηκε σε ηλικίες 18-55 για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η μελέτη έγινε από το εθνικό ίδρυμα υγείας των ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «η χορήγηση έγινε σε διαφορετικές ποσότητες σε κάθε εθελοντή. Στην υψηλότερη δόση ήταν και υψηλότερο το ποσοστό των αντισωμάτων. Οι επιστήμονες επιλέγουν τη χαμηλότερη δόση, που προσφέρει παραγωγή αντισωμάτων χωρίς παρενέργειες».

«Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία όπου μόρια messenger rna κατευθύνουν τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα, σε επίπεδα ατόμων που ανάρρωσαν από τον κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή μελετάται για χορήγησε σε ανθρώπους ηλικίας 55-70 ετών και 71 και άνω. Μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο σε 600 άτομα. Αν έχουν θετικά αποτελέσματα, μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου» κατέληξε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνάει από συγκεκριμένες φάσεις.

Όπως εξήγησε, στην τρίτη φάση, το εμβόλιο δίνεται στον πληθυσμό.

Γιατί ίσως χρειαστούν περισσότερα από ένα εμβόλια

Στη συνέχεια, και μετά από ερώτηση που δέχτηκε, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε τη διαδικασία των εμβολίων «στις προκλινικές φάσεις δοκιμάζεται σε ποντίκια και πιθήκους, θηλαστικά δηλαδή που ο οργανισμός τους μοιάζει με τον ανθρώπινο. Στην επόμενη φάση δοκιμάζεται σε υγιείς εθελοντές. Πρέπει να βρούμε την τέλεια δόση για να αναπτυχθεί ποσότητα αντισωμάτων, καθώς υπάρχουν και παρενέργειες. Συνήθως προτιμάται η μεσαία δόση, που χορηγείται σε εκατοντάδες έως 1.000 άτομα. Στην τρίτη φάση δοκιμάζεται στον γενικό πληθυσμό».

«Όλες αυτές οι φάσεις χρειάζονται περίπου 1,5 χρόνο, 12-18 μήνες για να τελεσφορήσουν. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση έχουν ενεργοποιηθεί εκατοντάδες μηχανισμοί. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούμε πολλά από αυτά τα εμβόλια, αφού δεν θα φτάσει μόνο ένα για να καλύψει τα 7 δισ. του πλανήτη. Οι άνθρωποι θα τα παίρνουν εθελοντικά, όμως η διαδικασία δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. Εγώ πιστεύω ότι θα αργήσει το εμβόλιο» κατέληξε.