Για την επανέναρξη λειτουργίας των γυμναστηρίων, της εστίασης και των επιχειρήσεων που άνοιξαν σήμερα μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Για τις 29 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα των γυμναστηρίων.

Αναφορικά με την ολική επαναφορά του κλάδου της εστίασης την επόμενη Δευτέρα, το σύνολο των καταστημάτων μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον διαθέτουν υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν υπαίθριο και ημιυπαίθριο χώρο, πρόσθεσε. Επιπλέον, στις 25 Μαΐου θα ανοίξουν και τα καφέ μπαρ, όχι όμως τα κέντρα διασκέδασης.

Ο κ. Παπαθανάσης υπενθύμισε ότι και στην περίπτωση της εστίασης, «υπάρχουν οι αποστάσεις» που πρέπει να τηρούνται, αλλά και τα μέσα προστασίας, δηλαδή μάσκα για τους εργαζόμενους στην κουζίνα και ασπίδα προσώπου για τους σερβιτόρους, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες. «Η πολιτεία δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα», εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης στην ίδια κατεύθυνση, παρότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παρόντες, δήλωσε.

Ξεκίνησε ομαλά το τρίτο στάδιο επαναλειτουργίας

«Είμαστε στην αρχή μας σπουδαίας εβδομάδας, καθότι ολοκληρώθηκε το άνοιγμα των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον Θέμα 104,6.

Η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων του τρίτου «κύματος» της κανονικότητας «ξεκίνησε ομαλά» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε πως «τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει, τα τηρούν», παρά την αυστηρότητά τους. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται η τήρηση των αποστάσεων, ο αριθμός των πελατών που επιτρέπεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων, αλλά και η χρήση μάσκας,την οποία πρέπει να φορούν πελάτες και προσωπικό «εντός των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων».

Απαντώντας αναφορικά με τον αριθμό των οργανωμένων ακτών που άνοιξαν το Σαββατοκύριακο, «κάποιες παραλίες πρόλαβαν και άνοιξαν και κάποιες άλλες όχι, γιατί δεν πρόλαβαν να γίνουν οι μισθώσεις από τους δήμους», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Ως προς την επίσπευση της επιστροφής στην κανονικότητα, «όλα είχαν μπει σε ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμα έχει τηρηθεί», τόνισε, ενώ απέκλεισε κάθε μορφή πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι η «ειδική επιστημονική επιτροπή απαρτίζεται από πολλούς επιστήμονες και δεν μπορούν να δεχθούν πίεση».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τα επίπεδα της αγοραστικής κίνησης, «στην αρχή ο κόσμος ήταν διστακτικός να βγει έξω», τόνισε ο Υφυπουργός, αλλά επισήμανε ότι στη συνέχεια τα «στοιχεία που έχουμε είναι με θετικό πρόσημο», κατέληξε.